کتاب آموزش تکنسین داروخانه جهاد دانشگاهی
کتاب تکنسین داروخانه توسط مهران ملکی نوشته شده و نشر جهاد دانشگاهی دانشکده فنی دانشگاه تهران آن را به چاپ رسانده است. این کتاب به عنوان یک منبع آموزشی مناسب برای دوره تکنسین داروخانه مورد استفاده قرار میگیرد. بسیاری از افراد ممکن است علاقه مند به حرفه تکنسین داروخانه باشند، زیرا این حرفه نیازمند مهارتهای خاصی است؛ به عنوان مثال، توانایی خواندن و تفسیر نسخههای پزشکی و نسخههای پیچیده میباشد. افرادی که مدرک داروسازی دارند، میتوانند به عنوان موسس داروخانه فعالیت کنند.
تکنسین داروخانه
تکنسین داروخانه یا نسخه خوان فردی متخصص، با نظارت و رهنمود دکتر داروساز، مسئولیتهای مهمی نظیر پذیرش نسخه، تحویل دارو و تجهیزات پزشکی به بیماران را برعهده دارد. تخصصهای مختلف داروسازی از جمله مدیریت داروها، آزمایشات بالینی و ساخت داروهای ترکیبی در دسترس این افراد قرار دارد.
تکنسینهای داروخانه در بیمارستانها، داروخانهها، شرکتهای تولیدکننده دارو، شرکتهای بیمه شخص ثالث، شرکتهای تولیدکننده نرم افزار داروخانه، مراکز دولتی و آموزشی فعالیت دارند. بعضی از کشورهای پیشرفته از خدمات تکنسینهای داروخانه به خصوص مکالمه مستقیم با بیماران به منظور آگاهی از مصرف به موقع داروها استفاده میکنند. در چند سال اخیر، اهمیت این شغل در شرکتهای داروسازی رو به افزایش است.
کتاب آموزشی تکنسین دارو
در کتاب آموزش تکنسین داروخانه، اولین مرحله نسخه خوانی و پیچی است که برای تکمیل مراحل درمان بیمار اساسی است. پس از گذراندن دورههای آموزشی و دریافت گواهی معتبر از مراکز مرتبط، متقاضیان میتوانند به عنوان تکنسین داروخانه در این بازار کار فعالیت کنند. در ادامه، تکنسین داروخانه پس از خواندن و پیچیدن نسخه، آن را در نرم افزار داروخانه ثبت میکند. قبل از تحویل دارو به بیمار، نسخه به مسئول فنی داروخانه تحویل داده میشود تا بررسی و کنترل نهایی انجام شود. با گذراندن دورههای آموزشی و کسب مهارتهای لازم، تکنسین داروخانه به عنوان دستیار داروساز فعالیت خود را آغاز میکند و در تحقیق و توسعه داروهای جدید نیز میتواند مشارکت داشته باشد.
وظایف تکنسین داروخانه
زمانی که شما به خوبی کتاب آموزش تکنسین دارو را مطالعه کنید، متوجه میشوید که یک تکنسین داروخانه وظایف گوناگونی دارد:
۱. دریافت نسخه (پذیرش): در این مرحله، تکنسین داروخانه نسخه را از بیمار دریافت میکند و از موجودی داروها اطمینان حاصل میکند. همچنین، اطلاعات ارائه شده در نسخههای دستی یا الکترونیکی را بررسی و تکمیل مینماید.
۲. خواندن نسخه و تفسیر آن: در این مرحله، تکنسین داروخانه باید تواناییهای زیر را داشته باشد:
– توانایی خواندن خط نوشته شده توسط پزشک.
– تفسیر اختصارات استفاده شده توسط تجویز کنندگان.
– تشخیص دهید که دوز تجویز شده با توجه به سن و جنس بیمار مناسب است.
– محاسبه دوز صحیح مصرفی دارو.
– تشخیص دهید که آیا تداخلی بین داروها وجود دارد یا خیر. (در برخی داروخانهها، نرم افزارهای مخصوصی برای تعیین تداخلات دارویی استفاده میشوند.)
در صورتی که نسخه ناخوانا باشد یا داروی تجویزی با معیارهای معمول نباشد، بهتر است این موضوع به مسئول فنی داروخانه اطلاع داده شود. ترجمهی نادرست یا ناقص نسخه ممکن است باعث سلب اعتماد بیمار از پزشک شود و مشکلات قانونی به وجود آید. در چنین مواردی، تماس با پزشک معالج برای رفع ابهامات مفید است.
آماده کردن داروهای نسخه
این مرحله در نسخه پیچی و کار تکنسین داروخانه بسیار حیاتی است. اگر نسخه قابل فهم نباشد، نامهای مشابه دارویی مورد استفاده قرار میگیرد و دارویی با ویژگیهای شکل، قدرت، واحد و تعداد درخواستی به بیمار تحویل داده میشود.
برای اطمینان از صحت انجام این مرحله، چک کردن آن هم در زمان برداشت دارو از قفسه و هم در زمان تحویل آن به بیمار ضروری است. و این امر تنها در صورت درک صحیح محتوای نسخه و محاسبه دقیق مقدار درخواستی، امکانپذیر است.
سخن پایانی
کتاب آموزش تکنسین داروخانه جهاد دانشگاه، یک منبع معتبر و کاربردی برای افرادی است که به دنبال پیگیری حرفهی تکنسین داروخانه هستند. با ارائهی اطلاعات جامعی از مفاهیم و موضوعات مختلف، این کتاب به عنوان یک راهنمای عالی برای فراگیران و متخصصان در این زمینه، شناخته شده است. با توجه به کیفیت بالای محتوا و درج جزئیات و اطلاعات عملی، این کتاب به راحتی قابل استفاده توسط دانش آموزان، دانشجویان و حرفه ایها در حوزه تکنسین داروخانه است. برای همهی علاقمندان به یادگیری و به روزرسانی دانش خود، توصیه میشود که این کتاب را مطالعه کنند تا علمشان به روز شود و بتوانند وارد کار شوند.