پرخوری عصبی یا بولیمی – تشخیص و درمان

پرخوری عصبی یا بولیمی – تشخیص و درمان

تشخیص و درمان پرخوری عصبی یا بولیمی 

بیماری بولیمیا نرووسا که به اختصار به آن بولیمی نیز می‌گویند. بولیمیا نوعی اختلال است که موجب پرخوری عصبی و خارج کردن عمدی غذا از سیستم گوارش یا اقدام بیش از اندازه جهت سوزاندن غذای خورده شده می‌شود. این روند میتواند اثرات مخربی در دراز مدت بر سلامت فرد داشته باشد. 

روش بیماران بولیمی برای رفع کالری دریافتی اضافی به دو صورت است: 

· ایجاد استفراغ القایی، تنقیه، استفاده ناسالم از ملین‌ها یا سایر داروهایی که روده‌ها را پاک می‌کند. 

· بیمارانی که به جای رفتارهایی که منجر به پاک سازی روده می‌شود با روش‌های دیگری چون گرفتن روزه، ورزش سنگین یا رژیم سخت کالری‌های
دریافتی را می‌سوزانند. 

در واقع افرادی که پرخوری عصبی از نوع بولیمیا دارند دچار یک اختلال جدی در خوردن هستند. این بیماران بدون آنکه کنترلی بر خوردن مواد غذایی داشته باشند گاهی حتی به صورت مخفیانه پرخوری می‌کنند. بعد از آن نیز به روشی ناسالم کالری دریافتی را از بین می‌برند. در مقاله قبل علت بولمی یا پرخوری عصبی را بررسی کردیم و اینجا به درمان این بیماری میپردازیم. 

 

تشخیص بولیمیا یا پرخوری عصبی 

تشخیص بولیمیا اغلب به این ترتیب امکان پذیر است: 

پزشک متخصص از شما سوالاتی در مورد نگرش شما در مورد بدنتان، عادات غذایی، سابقه کاهش وزن و روش شما برای کاهش وزن می‌پرسد. 

احتمالا جهت ارزیابی وضعیت سلامتی از شما آزمایش خون و ادرار می‌خواهد 

برای اطمینان بیشتر ممکن است پزشک بخواهد قلب و کلیه شما را نیز مورد ارزیابی قرار دهد. 

درمان بولیمیا یا پرخوری عصبی 

روش‌های مختلفی برای درمان بولیمیا پیشنها شده است. اما بهترین درمان‌ها به صورت ترکیبی از روان درمانی (به صورت فردی و خانوادگی)، به همراه داروهای ضد افسردگی می‌باشد. همچنین لازم است در طول درمان یک متخصص تغذیه و یک متخصص روانشناس، بیمار و خانوادۀ او را همراهی نمایند. 

از جمله روش‌های درمانی شناخته شده برای درمان اختلالات خوردن از جمله بولیمیا را در ادامه ملاحظه می‌کنید: 

روان درمانی 

متخصص سلامت روان (روان شناس، روان پزشک یا روانکاو) میتواند با دادن مشاورۀ تخصصی و صحبت در مورد پرخوری عصبی و مسائلی که بیمار آن را تجربه می‌کند، میتواند در کنترل حملات پرخوری عصبی و اختلالات خوردن در بیمار موثر باشد.  

درمان شناختی-رفتاری: در این روش بیمار می‌تواند با شناخت عادات غلط و الگوهای ناسالم تغذیه، رفتار خود را تغییر داده و باورها و الگوهای سالم را جایگزین رفتار پیشین نماید. 

درمان مبتنی بر خانواده: شواهد نشان می‌دهد حمایت از والدین برای فائق آمدن به مشکلاتی که پرخوری عصبی می‌تواند بر سلامت فرزندشان داشته باشد، همچنین کمک به خانواده جهت حمایت از فرزندشان برای جلوگیری از پرخوری عصبی و به دست آوردن کنترل عادات غذایی بسیار موثر است. 

روان درمانی بین فردی: این روش مشکلات در روابط فردی بیمار را رفع می‌نماید و کمک میکند که بیمار مهارت‌های ارتباطی خود را بهبود بخشد. روان درمانی به بیماران کمک می‌کند اضطراب خود را کنترل نمایند. 

داروها 

داروهای ضد افسردگی در صورت استفاده همراه با روان درمانی ممکن است به کاهش علائم بولیمیا کمک کنند. تنها داروی ضد افسردگی که به طور خاص توسط سازمان غذا و دارو برای درمان پرخوری عصبی تایید شده است، فلوکستین (پروزاک)، نوعی مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین (SSRI) است که حتی اگر افسرده نباشید ممکن است به شما کمک کند. 

آموزش تغذیه 

متخصصان تغذیه می توانند یک برنامه غذایی طراحی کنند تا به شما در دستیابی به عادات غذایی سالم کمک کند. داشتن برنامه غذایی موجب جلوگیری از گرسنگی و هوس غذای ناسالم شده و به این ترتیب اختلال خوردن را مهار می‌کند. خوردن منظم و محدود نکردن مصرف غذا که در برنامه غذایی لحاظ می‌شود، به بیمار کمک میکند که بر چرخوری عصبی فائق آید. 

 بستری شدن در بیمارستان 

پرخوری عصبی معمولاً خارج از بیمارستان قابل درمان است. اما اگر علائم یا عوارض بیماری شدید و جدی باشد ممکن است پزشک تشخیص دهد که بستری در بیمارستان ضرورت دارد. برای مثال ممکن است استفاده مکرر از ملین‌ها و داروهای ادرار آور باعث از دست رفتن آب و الکترولیت‌های بدن فرد شود. لذا در این شرایط نیاز به بستری در بیمارستان جهت جبران آب و الکترولیت و همینطور مانیتور کردن علائم حیاتی بیمار و آزمایشات بیمارستانی می‌باشد. 

توجه داشته باشید که علائم پرخوری عصبی ممکن است با توجه به شرایط و استرس‌هایی که بیمار تجربه می‌کند، حتی پس از درمان مجددا عود کند. اگر در گذشته اختلال خوردن داشته اید و متوجه بازگشت علائم خود شدید، فوراً از تیم پزشکی خود کمک بگیرید. 

سبک زندگی و درمان‌های خانگی 

اگر مبتلا به پرخوری عصبی هستید میتوانید در کنار درمان تخصصی و حرفه‌ای این نکات را نیز در سبک زندگی خود رعایت نمایید تا هرچه زودتر کنترل بیماری را به دست گیرید. 

· به برنامه غذایی و جلسات درمانی خود پایبند باشید 

· در مورد بیماری خود مطالعه کنید. با کسب آگاهی در مورد عوارض و روش‌های درمانی بولیمیا میتوانید انگیزه و قدرت لازم برای درمان را به دست آورید. 

· دریافت مواد غذایی کافی و در صورت نیاز مصرف مکمل‌های غذایی موجب حفظ سلامت عمومی بدن شما می‌شود. 

· با خودتان مهربان باشید 

· ورزش را اصولی و تحت نظر متخصص پیگیری نمایید 

· بدانید اطرافیانتان نیز شما را دوست دارند و سلامتتان برایشان مهم هست. از آنها فاصله نگیرید. خانواده و افراد مورد اعتمادتان میتوانند در روند درمان به شما کمک نمایند. 

والدین برای درمان بولیمیای فرزند خود چه کار کنند؟ 

اگر فرزند شما بولیمیا یا پرخوری عصبی دارد، ممکن است خودتان را بابت این اختلال خوردن سرزنش نمایید. اما باید بدانید شیوه فرزندپروری تنها عامل ایجاد بولیمیا نیست و بیماری پرخوری عصبی علل مختلفی دارد. پس بهتر است به جای سرزنش خود، به فکر کمک به درمان فرزندتان باشید. 

از فرزندتان بپرسید که چه کمکی میتوانید برایش انجام دهید. مثلا میتوانید به او پیشنهاد دهید که آیا دوست دارد بعد از صرف غذا، برای کنترل وسوسۀ پاکسازی بدن خود، به یک فعالیت مشترک خانوادگی بپردازد. بعد میتوانید فعالیت هایی را در کنار هم برنامه ریزی نمایید. 

به نوجوانتان گوش دهید. بگذارید احساسات و نیازهایش را بیان نماید. فرزند شما باید بدون ترس از قضاوت شدن بتواند با شما صحبت کند. پس شنوندۀ خوبی باشید. 

وعده غذایی را با خانواده صرف کنید. برای وعده های غذایی خانواده به طور منظم برنامه ریزی کنید. خوردن در زمان های معمول برای کمک به کاهش پرخوری مهم است. 

بدون آنکه حالت سرزنش کردن داشته باشید، به فرزندتان بگویید که چقدر دوستش دارید و نگران سلامت او هستید. 

برای تقویت ارتباط والد و فرزندی میتوانید از یک روانشناس کمک بگیرید.