هموروئید - علت و علائم

هموروئید - علت و علائم

 

علائم و علت هموروئید 

هموروئید یا بواسیر، تورم رگ‌ها در ناحیه مقعد و پایین رکتوم می‌باشد. ورید‌های متورم هموروئید شبیه به رگ‌های واریسی هستند.
بواسیر می‌تواند در داخل راست روده (هموروئید داخلی) یا در زیر پوست اطراف مقعد (هموروئید خارجی) ایجاد شود. 

تخمین می‌زنند که از هر چهار بزرگسال احتمالا 3 نفر گاهی اوقات بواسیر را تجربه می‌کنند. ایجاد هموروئید دلایل مختلفی دارد و
خوشبختانه روش‌های درمانی موثری برای آن موجود است. درمان خانگی و تغییر سبک زندگی در بهبود بسیاری از افراد مبتلا به هموروئید موثر است. در این مقاله ضمن بررسی این بیماری درمان‌های خانگی آن را نیز با شما درمیان گذاشته و به شما می‌گوییم چه زمانی برای این بیماری به پزشک مراجعه نمایید. 

علائم هموروئید 

علائم و نشانه‌های بواسیر با توجه به نوع آن متفاوت است. 

بواسیر یا هموروئید خارجی 

این نوع از هموروئید که زیر پوست مقعد به وجود می‌آید می‌تواند شامل علامت‌های زیر باشد: 

· خارش یا تحریک در ناحیه مقعدی 

· درد و ناراحتی 

· تورم اطراف مقعد 

· خون ریزی 

 

بواسیر یا هموروئید داخلی 

این نوع از هموروئید در داخل رکتوم قرار می‌گیرد. معمولا هموروئید داخلی قابل دیدن نیست و حس نمی‌شود اما در برخی موارد نیز باعث ایجاد ناخوشی می‌گردد. فشار و تحریک هنگام دفع مدفوع در افرادی که هموروئید داخلی دارند می‌تواند این علائم را ایجاد نماید: 

· خونریزی بدون درد – به هنگام دفع مدفوع ممکن است قطرات خون روشن در توالت مشاهده نمایید. اغلب در این حالت، با وجود خونربزی، احساس درد و ناراحتی خاصی حس نمی‌شود. 

· ایجاد درد و تحریک – در مواردی که بواسیر حالت افتاده یا برجسته پیدا می‌کند، می‌تواند به هنگام عبور مدفوع از دهانۀ مقعد ایجاد درد و ناراحتی نماید. 

بواسیر یا هموروئید ترومبوزدار 

اگر خون در هموروئید خارجی جمع شده و لخته (ترومبوس) ایجاد نماید، می‌تواند علائم زیر را به وجود آورد: 

· درد شدید 

· تورم 

· التهاب 

· بافت توده مانند در نزدیکی مقعد 

 

عوامل ایجاد هموروئید 

هموروئید از تغییر در حالت و سلامت رگ‌های ناحیه
رکنوم و مقعد ایجاد می‌شود. رگ‌های اطراف مقعد، تحت فشار حالت متورم و ملتهب یا
برجسته پیدا می‌کنند. برخی از علائمی که موجب افزایش فشار در راست رودۀ تحتانی و
رگ‌های مقعدی می‌گردد عبارتند از: 

· فشار آوردن زیاد به هنگام دفع مدفوع 

· نشستن طولانی مدت 

· اسهال مزمن 

· یبوست مزمن 

· اضافه وزن 

· بارداری 

· داشتن رابطه مقعدی 

· رژیم غذایی کم فیبر 

· بلند کردن اجسام سنگین 

 

برخی فاکتورها نیز وجود دارند که احتمال ایجاد هموروئید را افزایش میدهند. از جمله این عوامل خطر عبارتند از: 

افزایش سن – از آنجایی که با افزایش سن بافت‌های اطراف راست روده و مقعد که مسئول محافظت از رگ‌ها هستند سست و ضعیف می‌گردند؛ در نتیجه احتمال ابتلا به بواسیر نیز افزایش می‌یابد.  

بارداری – از آنجایی که وزن جنین به ناحیه مقعد فشار وارد می‌سازد، در نتیجه رگ‌های و بافت‌ پشتیبان این عروق حساس شده و خطر ابتلا به بواسیر بیشتر می‌شود. 

پیشگیری از بواسیر 

بهترین راه برای پیشگیری از بواسیر، نرم نگه داشتن مدفوع است. برای جلوگیری از بواسیر یا کاهش علائم آن این نکات را رعایت
نمایید: 

 

غذاهای سرشار از فیبر 

فیبر موجود در میوه، سبزیجات و غلات کامل، میتواند مدفوع را نرم و حجم آن را بیشتر نماید در نتیجه کشش عروق که تحریک کنندۀ تورم رگ و ایجاد بواسیر است را کاهش می‌دهد. برای آنکه دچار نفخ نشوید بهتر است فیبر را به آهستگی به رژیم غذایی خود اضافه نمایید.  

مکمل‌های حاوی فیبر 

برای تامین نیاز بدن به فیبر، لازم است روزانه بین 20 تا 30 گرم فیبر مصرف شود. اما از آنجایی که اغلب افراد میزان کافی از فیبر
را در رژیم غذایی روزانۀ خود نمی‌گنجانند، لذا مکمل‌های غذایی حاوی فیبر گزینه موثر و مناسبی هستند. مطالعات نشان می‌دهد مصرف روزانۀ مکمل‌های غذایی فیبردار میتواند علائم کلی بواسیر مثل درد و خونریزی را تا حد مطلوبی بهبود بخشد. 

ذکر این نکته ضروری است که در صورت مصرف مکمل باید روزانه حداقل 8 لیوان از آب یا مایعات مفید دیگر استفاده نمایید. گاهی اوقات ترکیبات موجود در مکمل میتواند در فقدان آب کافی موجب یبوست شود.

مصرف آب 

آب و مایعات با تامین رطوبت روده موجب نرم شدن و تسهیل حرکت مدفوع در روده می‌گردد. همانطور که در بالا اشاره شد مهمترین راه حل در تسکین هموروئید، نرم نگه داشتن مدفوع است. در نتیجه مصرف روزانه 6 تا 8 لیوان آب را جدی بگیرید. 

توجه داشته باشید برخی از مایعات مثل چای پررنگ یا الکل، موجب افزایش ادرار و درنتیجه دفع آب مفید بدن می‌شود. در نتیجه در انتخاب نوع مایعات مصرفی دقت نمایید. نوشیدنی‌های الکی، کافنین دار، مایعات حاوی مواد نگه دارنده نه تنها موجب بهبود هموروئید نمی‌شوند بلکه میتوانند با ایجاد یبوست، مشکلات بواسیر را نیز بیش از پیش نمایند. در نتیجه آب سالم‌ترین گزینۀ پیشنهادی برای نرم نگه داشتن مدفوع می‌باشد. 

 

عدم فشار 

به هنگام دفع مدفوع باید بدن را در حالت ریلکس نگه دارید. زور زدن یا ایجاد فشار بیش از حد موجب تحریک بیشتر وریدهای راست روده و تشدید علائم بواسیر می‌شود. 

به موقع به دستشویی بروید 

مدفوع خود را نگه ندارید. اگر احساس نیاز به دفع پیدا کردید بلافاصله به دستشویی بروید. اگر مدفوع را به مدت طولانی در روده نگه دارید، آب و رطوبت آن جذب بدن می‌شود. بازجذب رطوبت مدفوع، علاوه بر عوارضی که بر سلامت عمومی بدن می‌گذارد، موجب خشک شدن مدفوع و ایجاد درد و فشار بیشتر به هنگام دفع می‌گردد. 

ورزش: 

ورزش مستمر موجب بهبود بواسیر و یبوست می‌گردد. رگ‌های هموروئید، مانند هر رگ واریسی دیگر با نشستن یا ایستادن طولانی مدت، وخیم‌تر می‌گردد. برای رفع عوارض هموروئید، فعال بمانید. ورزش همچنین موجب کاهش وزن و حذف فشار اضافی بر ناحیه مقعد می‌شود. 

دوری از نشستن طولانی 

نشستن طولانی مدت موجب افزایشش کشش و فشار وریدی می‌شود. برای آنکه از عوارض بواسیر در امان باشید از نشستن طولانی مدت اجتناب نمایید. نشستن زیاد به ویژه در توالت میتواند فشار وارده بر رگ‌های مقعد را به مراتب بیشتر نماید. 

چه زمانی برای درمان بواسیر یا هموروئید به پزشک مراجعه نماییم؟ 

اگر علائم بواسیرتان پس از یک هفته مراقبت در منزل بهبود نیابد نیاز به مشورت پزشک خواهید داشت. همچنین در مواردی که هموروئید شما خونریزی می‌کند نیز توصیه می‌شود با پزشک صحبت کنید. 

گاهی اوقات ممکن است خونریزی مقعدی علل دیگری داشته باشد که به اشتباه به هموروئید نسبت داده می‌شود. به همین دلیل به خصوص در شرایطی که خونریزی همراه با تغییر در سیستم گوارش و فعالیت روده‌ها باشد، همچنین در صورت تغییر در رنگ یا قوام مدفوع لازم است پزشک را از این وضعیت مطلع سازید. گاهی اوقات حتی سرطان روده بزرگ یا مقعد نیز علائم مشابه دارد که با معاینات پزشکی قابل تشخیص است. 

چنانچه علاوه بر خونریزی مقعدی، دچار سبکی سر، سرگیجه یا ضعف نیز هستید حتما به اورژانس مراجعه نمایید. 

حال که با علائم و علل ایجاد آن آشنا شدید توصیه می‌کنیم نحوه تشخیص و درمان هموروئید را نیز در این مقاله مطالعه فرمایید.