هماتوریا یا وجود خون در ادرار – علت و علائم


هماتوریا یا وجود خون در ادرار – علت و علائم
وجود خون در ادرار که به آن هماتوریا نیز گفته میشود میتواند نگران کننده باشد اما علت آن در بیشتر مواقع بیخطر است. اگرچه میتواند نشان دهنده یک اختلال جدی باشد. به همین دلیل توجه به علامتهای هماتوریا و تشخیص به موقع این وضعیت بسیار حائز اهمیت است.
زمانیکه بتوانید خون را در ادرار با چشم غیر مسلح مشاهده کنید به آن هماتوریا قابل مشاهده گفته میشود. اما در صورتی که وجود خون در ادرار تنها به واسطه بررسی میکروسکوپی مشخص گردد هماتوریای میکروسکوپی نامیده میشود. در هر دو صورت تعیین
دلیل خونریزی حائز اهمیت است زیرا نحوه درمان به آن بستگی دارد.
در این مقاله علامت و علل مختلف ایجاد هماتوریا را بررسی خواهیم نمود. همچنین به شما میگوییم چه زمانی برای بررسی خون در ادرار باید به پزشک مراجعه فرمایید.
علائم هماتوریا یا وجود خون در ادرار چیست؟
زمانی که خون در ادرار باشد علائمی قابل مشاهده است که از جمله آنها میتوان به تغییر رنگ ادرار به رنگ قرمز یا صورتی اشاره کرد. مقدار کمی از خون کافی است تا ادرار به رنگ قرمز تغییر کند. در این حالت خونریزی دردناک نیست. اما اگر ادرار همراه با لخته خون باشد میتواند دردناک باشد. ادرار خونی معمولاً بدون علائم و یا با نشانه های دیگر رخ میدهد.
البته تشخیص وجود خون در ادرار در برخی موارد با چشم غیر مسلح ممکن نیست. درواقع هماتوریا به دو نوع قابل مشاهده و غیر قابل مشاهده تقسیم میشود. در هماتوریایی که برای مشاهده نیاز به چشم غیر مسلح میباشد، معمولا پزشک با کمک سایر علائم و تستها و آزمایشات تکمیلی میتواند وجود خون در ادرار را تایید نماید.
علت ایجات هماتوریا یا وجود خون در ادرار چیست؟
زمانی که هماتوریا اتفاق میافتد در واقع کپسلولهای خونی از کلیه ها و یا بخشهایی از دستگاه ادراری به ادرار نشست میکنند. مشکلات مختلفی میتواند باعث نشت خون به ادرار شود، ازجمله:
عفونتهای مجاری ادراری: این عفونتها معمولاً زمانی اتفاق میافتد که باکتریها از طریق مجرای ادرار وارد بدن شده و در مثانه تکثیر
مییابند. عفونتهای مجاری ادراری با علائمی همراه هستند از جمله آنها میل مدام به ادرار کردن، داشتن درد و سوزش هنگام ادرار و همچنین ادراری که بوی بسیار قویای دارد.
عفونتهای کلیوی: زمانی که باکتریها از جریان خون وارد کلیه ها میشوند و یا از حالب به کلیه ها انتقال مییابند عفونتهای کلیوی اتفاق میافتد. علائم و نشانه های آن اغلب شبیه عفونتهای مثانه هستند، اگرچه عفونتهای کلیه با تب و درد پهلو نیز همراه هستند.
سنگ کلیه یا مثانه: برخی مواقع مواد معدنی موجود در ادرار بر روی دیواره کلیه یا مثانه بلورهایی تشکیل میدهند. با گذشت زمان
این کریستالها میتوانند به سنگهای کوچک و سفت تبدیل شوند.
درصورتی که سنگها موجب انسداد نگردند یا دفع نشوند شما به احتمال زیاد دردی نخواهید داشت و متوجه وجود این سنگها نخواهید شد. اگر سنگها مسیری را مسدود کنند و یا در حال عبور باشند درد شدیدی را ایجاد میکنند. بنابراین تشخیص در این وضعیت راحتر میشود. سنگهای مثانه و کلیه نیز میتوانند موجب ورود خون به ادرار شوند.

پروستات بزرگ شده: غده پروستات که زیر مثانه و قسمت بالایی مجرای ادراری قرار گرفته است اغلب با نزدیک شدن به سن میانسالی در مردان بزرگ میشود. به همین دلیل به مجرای ادراری فشار وارد کرده و تا حدی جریان ادرار را مسدود میکند. علائم و نشانههای بزرگی پروستات (هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا BPH) شامل سختی در ادرار کردن، نیاز فوری یا مداوم به ادرار کردن و وجود
خون قابل مشاهده یا میکروسکوپی در ادرار است. عفونت پروستات (پروستاتیت) میتواند علائم و نشانههای مشابهی را نیز ایجاد کند.
بیماری کلیوی: یکی از نشانه های شایع خونریزی ادراری که به صورت میکروسکوپی میباشد، التهاب در سیستم فیلتر سازی
کلیه یا گلومرولو نفریت است. گلومرولو نفریت ممکن است به واسطه بیماریهای دیگر مانند دیابت، عفونت ویروسی یا استرپتوکوکی، بیماریهای عروق خونی مانند نفروپاتی ایجاد گردد. در این بیماریها مویرگهای کوچکی که کار فیلتر کردن خون در کلیه ها را برعهده دارند تحت تأثیر قرار گیرند و ملتهب میشوند.
سرطان: یکی از نشانه های سرطان پیشرفته کلیه، مثانه و پروستات خونریزی ادراری قابل مشاهده است. متاسفانه این سرطانها
ممکن است در مراحل اولیه که قابل درمان هستند هیچ علائمی به همراه نداشته باشند.
اختلالات ارثی: کمخونی داسی شکل که درآن هموگلوبین در گلبولهای قرمز به صورت ارثی دچار نقص هستند یکی از عوامل وجود خون در ادرار است. همچنین یکی دیگر از دلایل میتواند سندرم آلپورت باشد که میتواند غشاهای فیلترکنندهی گلومرولی را در کلیهها تحت تأثیر قراردهد.
آسیب به کلیه ها: ضربه یا آسیب به کلیه ها بر اثر تصادف یا ورزشهای تهاجمی میتواند خون را وارد ادرار کند.
برخی داروها: بعضی داروها مثل برخی داروهای ضد سرطانی ممکن است خون در ادرار ایجاد نماید. همچنین افرادی که داروی ضد
انعقاد مانند آسپرین یا هپارین که رقیق کننده خون هستند مصرف میکنند نیز میتوانند دچار چنین عارضهای گردند.
فعالیت بسیار شدید: احتمال اینکه ورزشهای شدید موجب هماتوریا شود بسیار کم است اما ممکن است اتفاق افتد. شاید علت آن مربوط به آسیب مثانه، کمبود آب، تجزیه گلبولهای قرمز خون باشد و معمولاً در بین ورزشکاران دونده بیشتر اتفاق میافتد.
چه زمانی برای درمان هماتوریا باید به پزشک مراجعه کرد؟
زمانی که متوجه وجود خون در ادرار شدید به پزشک مراجعه کنید. برخی داروها مانند Ex-lax و برخی غذاها مانند چغندر، ریواس و انواع توتها میتوانند باعث قرمز شدن ادرار شما شود. تغییر رنگ ادرار ناشی از دارو، غذا یا ورزش بعد از گذشت چند روز از بین میرود.
اما ادرار خونی ظاهر متفاوتی دارد که ممکن است تشخیص آن برای شما از سایر موارد سخت باشد. بنابراین بهتر است هر زمان که ادرار خود را به رنگ قرمز مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید.
در مقاله هماتوریا- تشخیص و درمان ، توضیح دادهایم که پزشک با استفاده از چه روشهایی ممکن است وجود خون در ادرار را تایید و درمان نماید. چنانچه به کسب این اطلاعات علاقهمند هستید، مطالعه آن مقاله را به شما توصیه میکنیم.