نوروپاتی دیابتی


نوروپاتی دیابتی
قند خون بالا موجب آسیب رسیدن به بسیاری از بافتهای بدنمان مانند دیواره رگها و اعصاب میشود. یکی از دستگاههای بدن که قند بالای خون به آن صدمه میزند، دستگاه عصبی است. دیابت میتواند به نورونهای عصبی آسیب بزند که به آن نوروپاتی دیابتی گفته میشود. داشتن سبک زندگی سالم و مدیریت قند خون در محدوده مورد نظر تأثیر زیادی در جلوگیری یا کاهش پیشرفت نوروپاتی دیابتی دارد.
طبق گزارشات مرکز پیشگیری و درمان بیماریها (CDC) یکی از عوارض قند خون بالا به مدت طولانی، آسیب عصبی است. قند خون بالا به اعصاب آسیب میرساند و اعصاب دیگر نمیتوانند پیام را به نقاط مختلف بدن منتقل کنند. آسیب عصبی میتواند از جمله بی حسی خفیف تا درد باشد که انجام فعالیتهای طبیعی را با دشواری مواجه میسازد.
حدود نیمی از افراد دیابتی آسیب عصبی دارند. خبر خوب این است که کنترل دقیق میزان قند خون و نزدیک نگه داشتن آن در محدوده نرمال باعث
میشود آسیب عصبی تا حد زیادی پیشگیری شود و یا از پیشروری آسیبهای عصبی که از قبل در مراحل اولیه رخ دادهاند جلوگیری کرد.
علائم آسیب عصبی معمولاً به آرامی خود را نشان میدهند، بنابراین تشخیص زودهنگام علائم برای جلوگیری از وخیمتر شدن آن بسیار مهم است.
مکانیسم دیابت برای آسیب رسانی به اعصاب
تخریب رگها یکی از آسیبهایی است که دیابت به بدن وارد میکند. برخی از این رگها مسئول تغذیه رسانی به عصب هستند. بنابراین زمانیکه این رگها دچار آسیب میشوند، عصب دچار مشکل میشود. دلیل دیگر این است که در دیابت فرد قند خون بالایی دارد و همین موضوع نیز سبب آسیب رساندن به اعصاب می شود.
انواع آسیبهای عصبی(نوروپاتی):
چهار نوع اصلی آسیب عصبی وجود دارد که فرد میتواند به بیش از یک نوع مبتلا شود. علائم ایجاد شده، به نوع آسیب عصبی و نوع اعصاب درگیر
بستگی دارد.

آسیب اعصاب محیطی (نوروپاتی اعصاب محیطی)
آسیب عصب محیطی شایعترین نوع آسیب عصبی در افراد دیابتی است که بر روی دستها، پاها و بازوها تأثیر میگذارد. گزگز و مورمور شدن یا به عبارت دیگر حالت سوزنسوزن شدن، درد یا حساسیت بیش از حد نشانه آسیب عصب محیطی است.
علائم دیگر میتواند شامل موارد زیر باشد:
· درد یا افزایش حساسیت به ویژه در شب
· بیحسی یا ضعف
· مشکلات جدی در پا مانند زخم، عفونت و درد استخوان و مفصل
وقتی عصب محیطی آسیب ببیند، ممکن است بیمار متوجه زخم ناشی از فشار یا جراحات نشود. به همین دلیل این زخمها منجربه عفونت میگردد.
در برخی مواقع در صورت شدت یافتن جراحت و عفونت قطع عضو ضروری است. یافتن و درمان به موقع مشکلات پا می تواند احتمال بروز عفونت جدی را کاهش دهد. اگر دیابت دارید و دارای آسیب عصب محیطی هستید مراقبت از پاها و چکاپ آنها و همچنین نوع کفشی که میپوشید بسیار مهم است.
آسیب اعصاب خودمختار (نوروپاتی آتونومیک)
آسیب اعصاب آتونومیک، بر قلب، مثانه، معده، روده، اندامهای جنسی یا چشم تأثیر میگذارد. علائم میتواند شامل موارد زیر باشد:
· مشکلات مثانه یا روده که ممکن است باعث بی اختیاری ادرار، یبوست یا اسهال شود.
· حالت تهوع ، کاهش اشتها و استفراغ.
· تغییراتی در نحوه تطبیق چشمان شما از روشنایی به تاریکی.
· کاهش عملکرد جنسی از جمله مشکل در نعوظ در مردان یا خشکی واژن در زنان
آسیب نزدیک به عصب
آسیب نزدیک به عصب روی اعصاب ران، باسن یا پاها تأثیر میگذارد. همچنین میتواند بر ناحیه معده و قفسه سینه نیز تاأثیر گذار باشد.
علائم این نوع آسیب شامل موارد زیر است:
· درد شدید در ران و لگن یا باسن
· مشکل در بلند شدن از حالت نشسته
· درد شدید معده
آسیب عصب مرکزی
آسیب عصب کانونی بر روی اعصاب منفرد تأثیر میگذارد که اغلب در دست ، سر ، تنه یا پا هستند. علائم آن عبارتند از:
· مشکل در تمرکز بینایی یا داشتن دید دوتایی
· داشتن درد در پشت یک چشم
· عدم توانایی در حرکت یک طرف صورت (فلج بل)
· بیحسی یا سوزن سوزن شدن در دست ها یا انگشتان
· ضعف در دست که ممکن است باعث شود اشیاء را رها کنید
نکاتی برای جلوگیری یا تأخیر در آسیب عصبی
تا حد ممکن قند خون خود را در محدوده هدف نگه دارید تا به جلوگیری یا به تأخیر انداختن آسیب عصبی کمک نماید.
کارهای دیگری که میتوانید انجام دهید عبارتند از:
- فشار خون خود را زیر 140/90 میلی متر جیوه (یا میزانی که پزشک تعیین کرده) نگه دارید.
- فعالیت بدنی منظم داشته باشید.
- اگر اضافه وزن دارید وزن خود را کاهش دهید.
- مصرف الکل را محدود یا از آن اجتناب کنید.
- سیگار را ترک کنید یا شروع نکنید.
- از یک برنامه غذایی سالم پیروی کنید.
- طبق تجویز پزشک دارو مصرف کنید.

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنید؟
در صورت مشاهده علائم زیر با پزشک خود تماس بگیرید:
· بریدگی یا زخم در پا که آلوده شده یا بهبود نمییابد.
· سوزش، سوزن سوزن شدن، ضعف یا درد در دست ها یا پاها که باعث اختلال در فعالیتهای روزمره یا خواب میشود.
· تغییر در هضم، ادرار یا عملکرد جنسی
· سرگیجه یا غش کردن
اکثر افراد دیابتی میتوانند با مراقبت از عوارض جدی آسیب عصبی جلوگیری کنند. مراقبت منظم از پا در خانه، مراجعه منظم به پزشک و
معاینه پاها در هر ملاقات با پزشک و نگه داشتن قند خون در محدوده هدف از بروز مشکلات ناشی از نوروپاتی عصبی جلوگیری مینماید.
تستهای تشخیص نوروپاتی دیابتی
فرد دیابتی در هنگام مراجعه به پزشک معاینه پاها را باید در نظر داشته باشد. پزشک پوست پا، عضلات، نبض و دمای پا را بررسی میکند. پزشک برای بررسی احتمال آسیب به اعصاب محیطی، یا تست سرعت هدایت عصبی را پیشنهاد میکند. این آزمایشان نشان میدهند که عصب مربوطه درست کار میکند یا نه. نوار عضله میزان هماهنگی و همکاری عصب و عضله را ثبت میکند و تست سرعت هدایت عصبی نیز با اندازهگیری سرعت انتقال پیامهای عصبی، سلامت عصبها را بررسی میکند.

درمان نوروپاتی دیابتی
پیشگیری در نوروپاتی دیابتی بهترین راه درمان است اما در صورت ابتلا میتوانید به اقدامات درمانی که در زیر به آن اشاره شده است
بپردازید:
· کنترل قند خون با داروها و یا استفاده از انسولین
· استفاده از داروهای ضدافسردگی جهت درمان اختلالات خواب نوروپاتی دیابتی
· در صورت ضعف عضلات میتوانید فیزیوتراپی را با مشورت با پزشک انجام دهید.
· نوشیدن آب زیاد تا از عفونت ادراری جلوگیری شود.
· افرادی که دچار نوروپاتی دیابتی در اندامهای انتهایی می شوند ممکن است در اثر ضربه پایشان زخم شود ولی اصلا متوجه این مشکل نشوند بنابراین باید از برخی جورابها و دستکشها برای محافظت از اندام هایشان استفاده کنند.
· این افراد کلیه سنگ ساز دارند و باید از موادی که ریسک تولید سنگ را بالا می برند مثل سموم حشره کش، سیگار و الکل به شدت دوری کنند.
· استرس باعث التهاب می شود و نشانههای نوروپاتی دیابتی را تشدید میکند. افراد مبتلا به نوروپاتی دیابتی باید سعی کنند که تا حد امکان از استرس به دور باشند.
در این مقاله به آسیب عصبی که یکی از نتایج دیابت برای بدن است و زندگی فرد را با معضل مواجه میکند پرداختیم. آسیب عصبی در افراد دیابتی بسیار شایع است و پیشگیری و مراقبت از آن از طریق کنترل سطح قند خون و مراقبت از پا بسیار مهم میباشد. دیابت تأثیرات دیگری نیز بر ارگانهایی مانند قلب و چشم میگذارد و میتواند اثر سویی بر آنها داشته باشد. پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر درباره اثرات دیابت بر سایر ارگان های بدن از جمله کلیه ها، مقاله های دیگر ما را که در این لینک آمده است دنبال نمایید.