زخم پای دیابتی - تشخیص و درمان

زخم پای دیابتی - تشخیص و درمان

 زخم پای دیابتی - تشخیص و درمان 

افراد دیابتی به دلیل آسیب سیستم عصبی به خصوص در نقاط انتهایی و نیز کامل نبودن گردش خون مستعد ابتلا به زخم دیابتی هستند. زخم هایی که در اندان های تحتانی به خصوص روی انگشتان پا به وجود می آید ممکن است بر اثر هر نوع جراحت، ضربه و یا حتی فشار حادث گردد.  

لازم است بیماران به طور مداوم پای خود را معاینه کرده و در صورت مشاهده هرگونه زخم و تاول مشکوک به پزشک مراجعه نمایند. خوشبختانه روش های درمانی موثر، آنتی بیوتیک‌ها، داروهای ترمیم کننده و ضد عفونی کننده زخم و غیره میتواند به کنترل و درمان هرچه سریعتر زخم های دیابتی کمک کند. فقط کافی است خیلی زود زخم دیابتی تشخیص داده و درمان شود. 

زخم پای افراد دیابتی نیاز به مراقبت ویژه و طی شدن پروسه درمانی دارد. در غیر این صورت ممکن است عفونت بالا گرفته و نیاز به بستری در بیمارستان و یا حتی قطع عضو ایجاد شود. مطالعه مقاله علت و علائم زخم پای دیابتی ، پیش زمینه ای از این بیماری به شما میدهد و با شناخت علائم
میتوانید زخم دیابتی خود یا اطرافیانتان را تشخیص دهید. در این مقاله نیز جزئیات بیشتری از پروسه درمان و تشخیص قطعی آن با شما به اشتراک میگذاریم. 

تشخیص بیماری زخم پای دیابتی 

تشخیص زخم پای دیابتی بر عهده‌ی متخصص زخم است. بیماران مبتلا به دیابت با مشاهده‌ی هر نوع تغییر در ظاهر پا باید به کلینیک زخم مراجعه کنند تا توسط متخصصین معاینه شوند. تشخیص درست برای انتخاب بهترین درمان برای زخم پای دیابتی بسیار مهم است.  

معاینه دقیق به کمک روشی به نام دبریدمان آغاز می‌شود که این در این روش تمام پوست مرده‌ی پا به طور کامل برداشته می‌شود. از آنجایی که بسیاری از زخم‌های پا زیر پوست پینه هستند، این روش کمک می‌کند تا پزشک زخم را به طور دقیق بررسی کند.

 

درمان بیماری زخم پای دیابتی 

بهترین روش‌های درمان زخم پای دیابتی شامل موارد زیر است: 

§ کنترل قند خون بیمار 

§ دبریدمان، برداشتن تمام پوست ضخیم شده و قسمت‌های عفونی که غیر قابل درمان هستند، بافت‌های نکروز شده ( مرده) و پوسته پوسته شده نیز جزو قسمت‌هایی هستند که لازم است برداشته شوند. 

§ تجویز آنتی بیوتیک جهت رفع عفونت‌های عمیق 

§ درمان به کمک فاکتورهای رشد ( سلول درمانی) برای مواردی که زخم بهبود پیدا نمی‌کند 

§ اکسیژن درمانی هایپرباریک که در این روش از اکسیژن تحت فشار برای درمان قسمت‌های تخلیه شده استفاده می‌شود؛ اکسیژن برای ترمیم زخم نقش مهمی دارد. 

§ چنانچه علت ایجاد زخم به تشخیص متخصص زخم، گرفتگی عروق باشد باید برای درمان این مشکل برطرف شود 

§ استفاده از پانسمان مناسب که مقدار مناسبی از رطوبت را برای بهبود زخم فراهم می‌کند. استفاده از پانسمان در حین درمان و بعد از آن ضروری است 

روند درمان و بهبود زخم پای دیابتی با توجه به شدت زخم و شرایط بیمار بین چند هفته تا چند ماه زمان نیاز دارد.  

درمان زخم پای دیابتی به کمک مواد طبیعی 

برخی موادی که در طب سنتی برای درمان زخم پای دیابتی توصیه شده اند شامل ژل آلوئه ورا، روغن نارگیل، عسل و مخلوط روغن درخت چای
و روغن نارگیل هستند. هرکدام از این موارد را می‌توان بر روی زخم زد و برای کسب نتیجه‌ی مطلوب این کار را روزی 2 تا 3 بار باید انجام داد. لازم است عسل را بعد از 15 دقیقه که بر روی زخم باقی ماند، با آب شستشو داد. مخلوط عسل و نمک دریا نیز برای ترمیم و نیز ضد عفونی شدن زخم توصیه میشود. 

البته توصیه میشود این درمان های خانگی را به عنوان کمک درمان در نظر داشته باشید. به منظور کاهش عوارض و خسارات جبران ناپذیری که میتواند زخم پای دیابتی برای بیماران به وجود آورد توصیه میشود همواره از مشورت پزشک و در صورت نیاز مصرف آنتی بیوتیک ها استفاده نمایید و درمان های گیاهی و خانگی را صرفا به عنوان مکمل درمان اصلی و برای تسریع در روش درمان آکادمیک اتخاذ نمایید. 

انواع زخم‌های دیابتی 

زخم‌های دیابتی انواع مختلفی دارند: 

زخم‌های ایسکمیک: این نوع از زخم‌ها در نقاطی مشاهده می‌شوند که بیماری شریان محیطی بدون دخالت نوروپاتی محیطی دیابتی
وجود داشته باشد.  

زخم‌های نوروپاتیک: این زخم‌ها در نقاطی ایجاد می‌شوند که عصب محیطی دیابتی وجود دارد اما ایسکمی ناشی از بیماری شریان
محیطی وجود ندارد. 

زخم‌های عصبی: این زخم‌ها در نقاطی ایجاد می‌شوند که فرد هم نوروپاتی محیطی و هم ایسکمی ناشی از بیماری شریان محیطی داشته باشد. 

چگونه از زخم پای دیابتی پیشگیری کنیم؟ 

با مراقبت و رعایت برخی نکات می‌توان از بروز زخم پای دیابتی جلوگیری کرد. موارد زیر از جمله مواردی هستند که خطر ابتلا به این بیماری را کاهش می‌دهند: 

§ کنترل سطح قند خون 

§ کنترل سطح کلسترول خون  

§ استفاده از کفش و جوراب مناسب 

§ کاهش مصرف الکل 

§ کاهش مصرف سیگار 

§ فعالیت بدنی و ورزش‌های مناسب 

§ شستن و ضدعفونی کردن منظم پوست پا