درد پریودی - علت


علت ایجاد درد پریودی
بیش از نیمی از زنان در دوران قاعدگی، به مدت یک تا دو روز دچار درد پریود یا دیسمنوره میشوند. دردهای ناشی از قاعدگی ممکن است به صورت دلدرد، سردرد یا هر نوع ناراحتی عمومی و احساس گرفتگی در عضلات و استخوانها بروز نماید.
در دوران پریودی، دیوارۀ رحم شروع به ریختن میکند. گرفتگیهای قاعدگی زمانی رخ میدهد که رحم منقبض میشود تا دیوارۀ داخلی آن ریزش نماید. این انقباضات میتواند موجب درد در معده، کمر، کشاله ران و غیره نیز بشود. در این مقاله دلایل ایجاد کنندۀ درد پریودی را بررسی مینماییم. در مقالۀ بعدی راهکارهایی خانگی برای کنترل درد و ناراحتی ناشی از پریودی را با شما در میان خواهیم گذاشت.
چه عواملی درد قاعدگی را ایجاد میکند؟
ممکن است شما هم از قدیم یا به تازگی دچار درد پریود شده باشید. گاهی اوقات این دردها برای خانمها نگران کننده میشود. اما گاهی اوقات متاسفانه این تصور وجود دارد که درد و ناراحتی در دوران قاعدگی طبیعی است و ممکن است فرد به دنبال راه حل و درمان آن نباشد. در حقیقت راه کارهایی وجود دارد که درد پریودی را تسکین میدهد. اما به هر حال بهتر است اول با یک متخصص مشورت نمایید تا علت و جدیت دردهای پریودی را ریشه یابی کند.
از جمله رایجترین عوامل ایجاد کنندۀ درد و گرفتگی در دوران پریود عبارتند از:
سندروم پیش از قاعدگی (PMS)
حدود 90 درصد از خانمها دچار یک یا چند نشانه از سندروم پیش از قاعدگی هستند. PMS یا سندروم پیش از قاعدگی به طور معمول چند روز قبل از شروع پریودی آغاز شده و تا چند روز اول پریودی نیز ادامه مییابد. متخصصان تغییرات هورمونی را مهمترین عامل ایجاد کنندۀ سندورم پیش از قاعدگی میدانند. پیش از قاعدگی تناسب سطح استروژن و پروژسترون در خون تغییر مییابد و در نتیجه علائمی از جمله خستگی، تحریک پذیری و درد و گرفتگی پریودی را ایجاد مینماید.
همان طور که گفته شد بسیاری از خانمها از سندروم پیش از قاعدگی رنج میبرند و به همین دلیل بخش زیادی از دردهای پریودی کاملا قابل توجیح است. اما درصد دیگری از این دردها ممکن است دلایل زمینهای دیگری داشته باشد که باید توسط پزشک متخصص مورد بررسی قرار گیرد.
اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی (PMDD)
نوع شدیدتری از PMS که در تنها 5 درصد از خانمها در سنین باروری دیده میشود، اختلال دیسفریک یا PMDD است. هنوز علت اصلی این نوع از اختلالات پیش از قاعدگی مشخص نیست. اما متخصصان اینطور بیان میدارند که احتمالا زنانی که از استرس یا افسردگی رنج میبرند یا حتی سابقۀ خانوادگی افسردگی دارند بیشتر در معرض PMDD میباشند. علایم PMDD بسیار شبیه به PMS است. اما عوارض آن بسیار شدیدتر رخ مینماید. در نتیجه زنانی که دچار PMDD هستند به مراتب درد پریودی شدیدتری را تجربه مینمایند.
فیبروم
فیبرومها در دیواره یا درون رحم ایجاد میشوند. این زائدههای غیر سرطانی ساختاری شبیه به تارهای ماهیچهای دارند. اما از نظر سایز میتوانند آنقدر کوچک باشند که با چشم غیر مسلح دیده نشوند یا آنقدر بزرگ باشند که موجب تغییر شکل رحم گردند.
فیبرومها خوشخیم هستند و معمولا در سنین باروری ایجاد شده و پس از یائسگی به آرامی از بین رفته یا کوچک میشوند. اما در بسیاری موارد میتوانند عامل ایجاد کننده یا تشدید کنندۀ دردهای پریودی باشند.
عواملی چون سن، نژاد، سابقۀ خانوادگی، اضافه وزن و تغذیه میتواند در ایجاد فیبروم موثر باشد. فیبرومها توسط پزشک قابل شناسایی هستند و با کمک دارو و مداخلات درمانی موثر میتوان عوارض آن از جمله درد شدید پریودی را کاهش داد.

کیستهای تخمدان
کیست معمولا به صورت کیسههایی محتوی مایع در بدن شما تشکیل میشود. بسیاری از کیستها بی خطر هستند اما نباید از کنترل و درمان آن غافل شد چرا که بزرگ شدن آن میتواند مشکلات ثانویۀ متعدد ایجاد نماید. کیست تخمدان به طور معمول در زمان تخمک گذاری در تخمدان ایجاد میشود. بسیاری از خانمها در زمان تخمک گذاری یک یا چند کیست نیز ایجاد مینمایند که به طور طبیعی کوچک شده و از بین میرود. با این حال برخی از این کیستها باقی مانده و بزرگ میشود. در این صورت میتواند درد شدیدی را در دوران پریودی ایجاد نموده و حتی موجب اختلال در روند تخمک گذاری شود.
یک بیماری دیگر به نام سندروم پلی کیستیک نیز وجود دارد که در آن فرد به دلیل عدم تعادل هورمونی دچار رشد کیستهای کوچک و متعدد در تخمدان میشود. اگرچه این کیستها سرطانی و خطرناک نیستند اما میتوانند موجب درد شدید پریودی، دشواری در بارداری، مقاومت به انسولین و سایر مشکلات سلامتی باشد.
برخی از علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک شامل قاعدگیهای نامنظم، رشد موهای زائد صورت و بدن، افزایش وزن، مشکل در کاهش وزن، آکنه و ریزش مو میباشد.
لازم است که فرد دارای کیست حتما با پزشک مشورت نماید و به کمک درمان غذایی و دارویی رشد کیستها و عوارض ناشی از آن را کنترل کند.

بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن با ایجاد عفونت در تحمدان و رحم به وجود میآید. وقتی باکتریهای ایجاد کنندۀ عفونت مقاربتی به هر ترتیبی به اندامهای تولید مثلی راه پیدا کنند، در آنجا تکثیر یافته و میتوانند موجب التهاب در ناحیۀ لگن گردند. این بیماری حتی میتواند پس از برخی از جراحیها نیز اتفاق بیافتد. اگرچه این مشکل در بسیاری از موارد قابل کنترل و درمان است، حتی برخی از بیماران علائم خاصی نشان نمیدهند، اما در عین حال میتواند برای برخی دیگر موجب درد شدید پریودی و گرفتگی دردناک عضلانی در دوران قاعدگی باشد.
آندومتریوز
آندومتر نام دیگر آستر رحم است که به طور طبیعی باید در داخل رحم رشد نماید. اما آندومتر در بیماران مبتلا به آندومتریوز، ممکن است در خارج از رحم یا دیگر قسمتهای اندام تولید مثلی در لگن، همچون تخمدان یا لولههای رحمی رشد نماید.
آندومتریوز میتواند موجب پریودیهای بسیار دردناک، خونریزی شدید، تحریک و التهاب در دوران قاعدگی شود. این بیماری باید به کمک دارو و مداخلات درمانی کنترل شود.
آدنومیوز
این بیماری نیز نوع دیگری از قرار گیری آندومتر است که درمان پذیر میباشد. آندومتر در خانمهای مبتلا به آدنومیوز، به بافت عضلانی رحم نفوذ مییابد. اگرچه هنوز دلیل مشخصی برای این اختلال یافت نشده است، اما پزشکان بر این باورند که زنانی که بچهدار شدهاند یا تحت عمل جراحی قرار گرفتهاند بیشتر احتمال ابتلا به آدنومیوز دارند.
آدنومیوز نیز گرفتگی شدید و دردناک در ناحیۀ رحم ایجاد میکند. خوشبختانه این عارضه خوشخیم بوده و با تکنیکهای درمانی موثر قابل کنترل و درمان است.
در این مقاله علل اصلی ایجاد درد پریودی را بررسی نمودیم تا ببینیم اگرچه درد پریودی میتواند طبیعی باشد اما لازم است برای بررسی بیماریهای احتمالی نظر پزشک را نیز جویا شویم. در مقالۀ بعدی راه کارهای موثری برای کنترل درد پریودی به شما ارائه خواهیم کرد.