اسکولیوز – تشخیص و درمان


تشخیص و درمان اسکولیوزیس
درد در ناحیهی کمر یکی از مشکلات رایج است که اکثر افراد در طول زندگی آن را تجربه میکنند. کمردرد انواع مختلفی دارد و علل ابتلا به آن نیز متفاوت و بر اساس آسیب وارد شده به ستون فقرات است. مشکلات ستون فقرات متنوع و گاهی بسیار پیچیده هستند و تشخیص به موقع و درمان سریع میتواند از گسترش آسیبها جلوگیری کند. یکی از بیماریهای شایع ستون فقرات اسکولیوز میباشد.
ستون مهرهها، ستون بدن است و توانایی تحرک و راه رفتن انسان وابسته به آن است. زمانی که ستون مهرهها را از روبهرو نگاه میکنیم باید به شکل یک خط عمودی باشد و فاقد انحراف باشد. اگر ستون مهرهها به سمت چپ یا راست انحراف پیدا کند، فرد دچار اسکولیوز است. درصد زیادی از افراد، میزانی از کجی ستون مهرهها را دارند و اگر این کجی بیشتر از 10 درجه باشد میتوان آن را اسکولیوز نامید.
اگرچه علت اسکولیوز به درستی قابل تشخیص نیست اما پزشکان دلایلی را برای این بیماری پیشنهاد میکنند که در مقاله قبلی به تفصیل توضیح داده شده است. در این مقاله به تشخیص و درمان این بیماری میپردازیم.
تشخیص بیماری اسکولیوز
اسکولیوز گاهی در اوایل تشکیل، علامتی ندارد و همین موضوع تشخیص آن را دشوار میکند. برای تشخیص اسکولیوز معاینه بالینی و انجام برخی تستها در ابتدا انجام میشود. نخستین مرحله گفتگو با بیمار و بررسی وجود اسکولیوز در خانواده است و پس انجام بررسیها و معاینه تستهایی به این منظور میتواند انجام شود. برخی از این تستها عبارتند از:
· تست خم شدن به جلو آدامز
· تست پرش
· تست m-CTSIB
· تست فشار روی مننژ نخاعی
· خم کردن مهرههای گردنی
· آزمون واکنشهای سطحی شکم (SAR)
· آزمون تعدیل شده بالا بردن پای کاکس
این تستها در بسیاری موارد انجام میگیرند اما در نهایت مطمئنترین روش تشخیص اسکولیوز، تصویربرداری است. رادیوگرافی، اسکن سه بعدی، ام آر آی و سی تی اسکن به طور دقیق مشخص میکنند که آیا فرد مبتلا به اسکولیوز هست یا خیر؛ همچنین درجهی انحنای ستون مهرهها نیز در این روشها قابل تشخیص است.
تشخیص به موقع اسکولیوز نقش مهمی در روند این بیماری دارد و تأخیر در تشخیص و درمان میتواند منجر به بروز مشکلات حاد برای بیمار شود.
درمان بیماری اسکولیوز
نوع درمان مورد استفاده برای اسکولیوز بستگی به سن، علائم، درجهی انحنای ستون مهرهها و وضعیت سلامت عمومی بیمار، به طور اختصاصی تجویز میشود. درمان اسکولیوز به منظور کاهش انحراف و جلوگیری از تشدید آن انجام میشوند.
روشهای مختلفی برای درمان اسکولیوز وجود دارد که برنامههای تمرینی خاص اسکولیوز(SSE) از جمله روشها هستند که با فیزیوتراپی عمومی متفاوت است.
امروزه از انواع بریس برای درمان اسکولیوز استفاده میشود و بریسهای متفاوتی وجود دارند که با توجه به شرایط بیمار تجویز میشوند. باید توجه داشت که استفاده از بریس برای همهی افراد مناسب نیست و معمولاً برای کودکان که در سن رشد هستند تأثیرات خوبی دارد. بریس منجر به درمان انحنای موجود نمیشود بلکه از تشدید آن جلوگیری میکند.
اگر فرد مبتلا به اسکولیوز هنوز در حال رشد است و انحنای آن بیش از 25 تا 40 درجه است، ممکن است نیاز به استفاده از بریس داشته باشد. پزشکان معمولاً توصیه میکنند که بچهها تا زمانی که به سن بلوغ میرسند و دیگر رشد نمیکنند از بریسهای خود استفاده کنند. کسانی که به بریس نیاز دارند باید 16 تا 23 ساعت در روز از آن استفاده کنند تا زمانی که رشدشان متوقف شود. اثربخشی بریس با تعداد ساعات استفاده از آن در روز افزایش مییابد.
نوعی از فیزیوتراپی به نام روش Schroth وجود دارد که در کودکان مبتلا به اسکولیوز استفاده میشود. این روش شامل یک سری تمرینات تنفسی، کششی و تقویتی است. این تمرینات با توجه به شرایط هر بیمار تجویز میشود. این تمرینات برای کودکان در حال رشد بسیار مؤثر واقع میشوند و همچنین میتوانند به عنوان روش تکمیلی در کنار بریس مورد استفاده قرار گیرند.
جراحی روش درمانی نهایی برای اسکولیوز است و چنانچه درجهی انحنا بیش از 50-45 درجه باشد و روشهای دیگر درمان مؤثر نباشند در نهایت از جراحی برای درمان استفاده میشود. همچنین ممکن است بیمار به دلیل مشکلات ناشی از بیماری در مراحل اولیه تر نیز با پزشک در مورد جراحی مشورت نماید.
فیوژن ستون فقرات جراحی استاندارد اسکولیوز است. در این روش، پزشک با استفاده از پیوند استخوان، میلهها و پیچها، مهرههای شما را به هم متصل میکند. پیوند استخوان از استخوان یا موادی مانند آن تشکیل شده است.
میله ها ستون فقرات شما را در وضعیت صاف نگه می دارند و پیچ ها آنها را در جای خود نگه می دارند. در نهایت، پیوند استخوان و مهرهها به یک
استخوان تبدیل میشوند. میله ها را می توان در کودکان با رشد آنها تنظیم کرد.
برخی از تکنیک ها نیاز به تحقیقات بیشتری دارند، اما ممکن است توسط پزشک شما توصیه شود، مانند آب درمانی، ماساژ، تحریک الکتریکی و بریس های پشتی. برخی کمک درمان ها نیز برای اسکولیوز مطرح میشود. این روش ها به احتمال زیاد به کاهش درد و ناراحتی کمک می کنند:
ورزش
ورزش و کشش برای علائم درد اسکولیوز نمی تواند مشکل اساسی را برطرف کند، اما برای سلامت عمومی مهم است و می تواند به انعطاف پذیری شما کمک کند. از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بخواهید که توصیه هایی را برای ورزش و کشش به شما کمک کند تا عضلات شما قوی و حمایت کننده باشد.
دارو
داروهای ضد درد مانند استامینوفن (تیلنول) و ایبوپروفن (ادویل) می توانند به کاهش درد کمک کنند. با پزشک خود در مورد گزینه های کاهش درد و التهاب صحبت کنید.
درمان کایروپراکتیک
یک مطالعه قدیمی تر در سال 2011 نشان داد که درمان کایروپراکتیک ممکن است به کاهش درد و افزایش انعطاف پذیری در هنگام زندگی با اسکولیوز کمک کند.