مسمومیت غذایی


مسمومیت غذایی
حتما برای شما هم پیش آمده است که مسمومیت غذایی را تجربه کنید. درد شکم، تهوع، سرگیجه، استفراغ، اسهال و بیحالی و خستگی که میل به استراحت را در شما ایجاد میکند از جمله مهمترین علائم مسمومیت غذایی هستند. اگر باکتری استافیلوکوک در غذایتان رشد کرده باشد، یا چنانچه غذایی که مصرف کردهاید در معرض برخی ویروسها قرار گرفته باشد ممکن است علائم مسمومیت را تجربه نمایید.
ورود میکروب از طریق غذا به داخل بدن مسمومیت غذایی به وجود میآورد. بدن بلافاصله به مبارزه با این مهمانان ناخوانده میپردازد، اما رفع آن مستلزم زمان و انرژی بسیار زیاد است. در این مدت ممکن است احساس بسیار بدی داشته باشید. ما راهکارهایی را با شما در میان میگذاریم که مقاومت بدنتان را در دوران مسمومیت غذایی بالا ببرید.
جبران آب از دست رفته
برای بهبود مسمومیت و بازیابی قوای جسمانی، مایعات فراوان بنوشید. میکروبهای مسموم کننده غذایی معمولا موجب آسیب دیوارۀ روده میشوند. به این ترتیب میزان زیادی آب از طریق مدفوع از دست میرود. مصرف آب بهترین گزینه برای جایگزین شدن آب از دست رفته است. اما مصرف آب سیب، آب گوشت، سوپ و غیره نیز میتواند پس از آب بسیار موثر و مفید باشد. همچنین نوشابه بدون گاز نیز ممکن است در تسکین و آرام شدن معده مفید باشد. میتوانید گاز نوشابه را با تکان دادن یا ریختن متناوب آن از یک لیوان به لیوان دیگر بگیرید.
در مصرف مایعات جهت بهبود مسمومیت غذایی، به این نکته نیز توجه داشته باشید که مصرف ناگهانی مقدار زیاد نوشیدنی آن هم در شرایطی که معده بسیار تحریک پذیر است میتواند موجب استفراغ شود. برای کنترل حالت تهوع و استفراغ توصیه میشود به آرامی و جرعه جرعه مایعات را بنوشید.
جبران الکترولیت از دست رفته
اسهال و استفراغ میتواند الکترولیتهای مهم بدن نظیر پتاسیم، سدیم و گلوکز را دفع کند. برای جبران آن میتوانید از مکملهای
الکترولیتی استفاده کنید.
یک نسخه موثر برای جبران الکترولیت از دست رفته استفاده از آب یک میوۀ حاوی پتاسیم (مثل توت فرنگی، موز، گلابی، هندوانه، سیب، کیوی، آووکادو، طالبی، سیب و غیره) به همراه نصف قاشق چایخوری عسل و یم سر انگشت نمک است. مخلوط حاصل از میوه، عسل و نمک به ترتیب موجب تامین پتاسیم، گلوکز و سدیم از دست رفته میگردد.


علیه سیستم ایمنی عمل نکنید
در مواقع بروز مسمومیت، بدن شما سعی میکند که ارگانیسمهای سمی را دفع نماید. در برخی موارد استفاده از داروهای ضد اسهال، میتواند در توانایی بدن برای مبارزه با عفونت تداخل ایجاد کند.پس از مصرف خودسرانۀ این داروها بپرهیزید و اجازه دهید بیماری سیر طبیعی خود را طی کند. اگر پیشرفت بیماری به گونهای بود که به مصرف داروی ضد اسهال، احساس نیاز داشتید، حتما اول با پزشک مشورت کرده و تحت نظر پزشک داروی مناسب خود را مصرف نمایید.
همچنین علاوه بر داروی ضد اسهال، ممکن است داروهایی که برای کاهش اسید معده و سوزش سر معده استفاده میکنید نیز با توانایی طبیعی بدن در مقابله با باکتری یا ویروس ایجاد کنندۀ مسمومیت غذایی تداخل ایجاد نماید. در بعضی مواقع ممکن است با مصرف آنتی اسیدها، به باکتری فرصت بیشتری برای رشد و تکثیر در مدت کوتاه دهید. در نتیجه چنانچه از این داروها نیز استفاده میکنید برای تسریع در درمان مسمومیت میتوانید آن را موقتا قطع نمایید یا در مورد لزوم مصرف آن با پزشک مشورت نمایید.
استفراغ را تحریک نکنید
ممکن است مسمومیت در شما نگرانی ایجاد نماید و بخواهید با بردن انگشت در حلق، بالا بیاورید. اما در واقع باید بدانید با ایجاد
استفراغ مصنوعی نمیتوانید باکتری و ویروسها را از معده خارج نمایید. پس ابدا نیاز به چنین اقدامی نیست. بگذارید بیماری روند طبیعی را طی کند. اگرچه ممکن است مدام حالت تهوع داشته باشید اما بدن هوشمند انسان هرگاه لازم باشد دستور تخلیه معده را میدهد.
غذاهای ملایم بخورید
معمولا با بروز مسمومیت معده آسیب دیده و نیاز به بازسازی دارد. لذا بلافاصله سعی به خوردن مواد غذایی نکنید. شاید چند ساعت تا یک روز فرصت لازم باشد تا آمادگی خوردن غذا را بازیابید. بعد از مسمومیت غذایی، با خوراکیهایی شروع کنید که راحت هضم میشوند. به مدت یک تا دو روز از مصرف غذاهای پرفیبر، چرب، فرآوری شده، ادویهدار و اسیدی بپرهیزید.


چه وقت برای مسمومیت غذایی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگرچه مسمومیت غذایی بسیار زیاد اتفاق میافتد و در بسیاری موارد خود به خود و به آسانی بهبود حاصل میشود، اما این بدان معنا نیست که همیشه مسمومیت بی خطر است. گاهی اوقات شرایط بسیار جدی و وخیم است و بلافاصله باید به اورژانس مراجعه شود.
علائم معمول مسمومیت غذایی شامل درد و گرفتگی در شکم، تهوع، اسهال و استفراغ و سرگیجه باید در مدت یک تا دو روز بهبود یابد. اما برخی افراد از جمله کودکان و افراد مسن یا بیماران دچار نقص سیستم ایمنی ممکن است نیاز به مراقبتهای ویژه داشته باشند. این دسته افراد بهتر است برای کاهش خطرات احتمالی، بلافاصله پس از بروز علائم مسمومیت به پزشک مراجعه نمایند.
سایر افراد اگر در پی مسمومیت غذایی دچار هریک از علائم زیر شدند باید بلافاصله جهت دریافت درمان اورژانسی به پزشک مراجعه نمایند:
· تب بالای 37.7 درجه
· استفراغ شدید در حدی که نمیتوانید هیچ نوع مایعی مصرف نمایید
· اسهال شدید بیش از یک روز
· درد شکمی موضعی و مداوم
· اسهال خونی
· اختلال در بلع
· تشنگی و خشکی شدید دهان همراه با کاهش ادرار
· اختلال در صحبت کردن
· مشکل در تنفس
· ضعف بینایی
· ضعف عضلانی
چگونه از مسمومیت غذایی پیشگیری نماییم؟
· شستن مداوم دستها
· پرهیز از خوردن گوشت و پروتئین حیوانی خام
· پرهیز از خوردن غذای مانده
· قرار دادن اضافه غذا در یخچال
· استفاده از تخته و ابزار آشپزی جداگانه و تمیز
· تعویض منظم اسفنج شستشوی ظروف
· تهیه غذا از رستورانها و غذاخوریهای معتبر
· پرهیز از مصرف مواد غذایی تاریخ گذشته
· یخ گوشت را در یخچال باز کنید نه در فضای باز
· هرگز قارچ وحشی را نکنید و استفاده ننمایید
· کنسرو را حداقل 20 دقیقه بجوشانید
· غذا را بیش از 2 ساعت در دمای اتاق قرار ندهید