علت و درمان ریزش مو در دوران شیردهی

علت و درمان ریزش مو در دوران شیردهی

 

علت و درمان ریزش مو در دوران شیردهی 

ریزش مو یکی از شایع ترین مشکلاتی است که اغلب مادران جوان در آغازین روزهای مادری با آن مواجه میشوند. در کنار رشد و سلامت کودک
در دوران بارداری و شیردهی، حفظ سلامت و زیبایی مادران نیز بسیار حائز اهمیت است. 

برخلاف تصور عمومی که ریزش مو در دوران شیردهی را ناشی از کمبود ویتامین‌ها میپندارند، باید بدانید که بخش زیادی از ریزش مو در
دوران شیردهی، مربوط به تغییرات هورمونی و در نتیجه تغییر در الگوی رشد مو از دوران بارداری است. پس طبیعی است که با حجم بیشتری از موهای ریخته شده در این ایام روبرو شوید.  

اگرچه ریزش مو در دوران بارداری و شیردهی، امری طبیعی محسوب است اما از دست دادن رشته موهای زیبا، اغلب موجب نگرانی مادران جوان
میشود. با ما همراه باشید تا با ذکر علل و راه حل‌های بهبود ریزش مو در این دوران، از نگرانی شما بکاهیم. 

علت ریزش مو در دوران شیردهی: 

بسیاری از مادران از اینکه کیفیت و سلامت موهایشان در دوران بارداری خوب بوده و به یک باره در دوران شیردهی همه چیز تغییر کرد، شکایت دارند. آنان با تعجب میگویند، چطور در دوران بارداری و درحالی که جنین با مصرف ذخایر غذایی مادر روز به روز بزرگ می‌شده است نه تنها ریزش مو نداشتند بلکه موهایشان پرپشت و ضخیم نیز شده بود؟ اما حالا که فقط شیر و مکمل به نوزادشان میدهند با چنین ریزش مویی روبرو شده‌اند؟ 

پاسخ ساده است. در دوران بارداری به دلیل افزایش سطح استروژن، ریزش موی طبیعی متوقف شده بود. اما پس از زایمان با کاهش میزان این
هورمون در بدن، چرخۀ رشد مو به حالت طبیعی برمیگردد. به همین دلیل در دوران شیردهی شاهد ریزش موی طبیعی روزانه به همراه ریزش تارهای مویی خواهید بود که در 9 ماه بارداری به دلیل تغییرات هورمونی، نریخته بودند. 

نگران نباشید، قرار نیست کچل شوید! فقط بدنتان نیاز به فرصتی دارد تا به حالت طبیعی خود بازگردد. 

درمان و بهبود ریزش مو در دوران شیردهی: 

همانطور که اشاره شد بخش اصلی ریزش مو طبیعی بوده و به همین دلیل راه درمان و پیشگیری قطعی از آن وجود ندارد. اما راهکارهایی هست که میتوان آثار منفی ناشی از آن را کاهش داد. 

مراقبت از مو  

اگرچه ریزش مو در دوران شیردهی، ریشۀ هورمونی دارد، ولی عدم رسیدگی به مو میتواند ریزش را بدتر نماید. استفاده از محصولات مراقبتی، کاندیشنر و روغن‌های تقویت کننده و در نهایت مشورت با پزشک متخصص میتواند تا حدی در کنترل شدت ریزش مو موثر باشد. 

توجه داشته باشید که دوران شیردهی به معنی فراموش کردن خودتان نیست. باید در عین حال که به وظایف خود به عنوان مادر رسیدگی میکنید، به سلامت عمومی خود از جمله سلامت پوست و مو نیز بها دهید. 

 

تمیز نگه داشتن مو 

شستن منظم و ملایم مو، میتواند از ریزش مو جلوگیری کند. اما توجه داشته باشید شستن زیاد نیز میتواند ریشه مو را ضعیف نماید. پس به تمیز نگه داشتن مو اکتفا نموده و از شستن بیش از حد بپرهیزید. برای شامپو زدن نباید به کف سر خود چنگ بزنید و با شدت مو ها را در هم بپیچید. بلکه باید با ملایمت و آرامی، شامپو را با حرکت ماساژگونۀ انگشتان کمی پخش کرده و روی ساقۀ موهای خود بکشید. مالش زیاد مو میتواند ریزش مو را تشدید کند. 

استفاده از مکمل‌های تخصصی و تقویتی 

خوشبختانه امروزه مکمل‌های تخصصی بسیار زیادی برای تامین املاح و مواد معدنی ضروری بدن مادران شیرده تولید شده و در دسترس می‌باشد. 

میتوانید با مشورت پزشک از انواع گستردۀ این مکمل‌ها بهره گرفته و موهای خود را تقویت نمایید. 

تغییر استایل و مدل مو 

اگرچه کوتاه کردن مو به خودی خود از ریزش مو جلوگیری نمیکند، اما انتخاب مدلهای کوتاه مو، در این دوران از جهاتی سودمند است. اولا مراقبت از موهای کوتاه آسان‌تر است و ثانیا حجم موهای کوتاه ریخته شده نسبت به موهای بلند، کمتر به چشم می‌آید و مادران را کمتر آزار می‌دهد. از سوی دیگر میتوان موهای کوتاه را به گونه‌ای آرایش و مرتب کرد که پرپشت‌تر به نظر برسد. 

 

عوارض ریزش مو در دوران شیردهی چیست؟ 

 

تورنیکه مویین 

تورنیکه، به حالتی گفته میشود که رشته مویین به طور خواسته یا ناخواسته دور انگشت یا آلت تناسلی کودک میپیچد. همین موهای نازک میتواند برای بدن کوچک نوزادان خطراتی ایجاد کند که البته قابل رویت و درمان سریع است. 

با پیچیدن مو به دور انگشت یا آلت تناسلی کودک، گردش خود ضعیف شده و تورم، قرمزی و درد شدید در آن قسمت ایجاد میشود. مطالعات نشان میدهد شیوع این مشکل در نوزادان و با شروع ریزش موی دوران شیردهی در مادران بیشتر است.  

برای پیشگیری از این مشکل، لازم است موهای روی رخت خواب و لباس نوزاد را تمیز کنید و قبل از پوشاندن جوراب، دقت کنید که مویی در جوراب پنهان نشده باشد. 

عدم اعتماد به نفس: 

سلامت پوست و مو یکی از مهمترین فاکتورهای زیبایی در هر فرهنگی به شمار می‌آید. طبیعتا در مواردی که ریزش مو بسیار شدید و کنترل نشده باشد ممکن است موجب احساس عدم اعتماد به نفس در مادران جوان شود. 

برای پیشگیری از این مشکل، باید به مادران گوشزد شود که ریزش مو در این دوران طبیعی و موقتی بوده و مسلما آن طور که آنان احساس میکنند، زیبایی ذاتی موهایشان از دست نرفته است. برای کنترل احساسات منفی در این ایام خاص، میتوان از کمک مشاور و روانشناسان استفاده کرد. 

تشدید عوارض افسردگی پس از زایمان: 

 به ویژه مادرانی که در معرض افسردگی پس از زایمان هستند ممکن است به صورت وسواس گونه به موضوع ریزش مو در دوران شیردهی حساس شوند و اعتماد به نفس و احساس رضایتشان را از دست بدهند. 

برای پیشگیری از این حساسیت، باید توجه زیادی به مادرانی که تازه زایمان کرده‌اند داشت. بسیاری از مادران دچار عوارض افسردگی پس از
زایمان میشوند و همراهی، توجه، کمک از مشاور میتواند این شرایط را بهبود بخشد. 

نشانۀ سایر بیماری‌ها: 

آغاز ریزش مو در دوران شیردهی میتواند در هر فردی متفاوت باشد. اما معمولا تا 6 ماهگی نوزاد به اوج خود میرسد و پس از آن کم کم
بدن به حالت طبیعی خود برمی‌گردد. 

چنانچه متوجه شدید ریزش مو غیر طبیعی بوده و به شدت آن با گذر زمان افزوده میشود، حتما با پزشک خود مشورت نمایید. ریزش مو میتواند
نشان دهندۀ کمبودها و مشکلاتی در بدن باشد که باید در اسرع وقت شناسایی شوند. باید هشیار باشید که علائم بیماری خود را با روند طبیعی شیردهی اشتباه نگیرید. 

 

منابع: 

Eastham JH. Postpartum alopecia. Ann
Pharmacother. 2001 Feb;35(2):255-8. doi: 10.1345/aph.10153. PMID: 11215848. 

Cevik Y,Kavalci C. Hair tourniquet syndrome. Ann Saudi Med.
2010;30(5):416-417. doi:10.4103/0256-4947.67088 

http://www.parents.com/pregnancy/my-body/postpartum/dealing-with-postpartum-hair-loss/