سوزش سر دل یا سوزش معده


سوزش سر دل یا سوزش معده
سوزش سر دل، که به آن معده درد یا سوزش سر معده نیز گفته میشود، درد سوزشی در قفسه سینه، درست پشت برآمدگی جناغ سینه است. درد ناشی از سوزش سر دل یا معده درد، به طور معمول بعد از خوردن غذا، یا با دراز کشیدن خم شدن بدتر میشود. همچنین سوزش سر دل اغلب در زمان عصر تشدید مییابد.
سوزش سر دل یا معده درد، یکی از بیماریهای شایع است. با تغییر سبک زندگی یا استفاده از برخی داروهای ساده که حتی بدون نسخه میتوان آن را تهیه نمود میتوان این بیماری را بهبود بخشید. همچنین برخی از داروهای خانگی و گیاهی نیز در مدیریت ناراحتی و سوزش معده موثر هستند.
در این مقاله علائم و درمان این بیماری را بررسی میکنیم. همچنین در ادامه ضمن مرور درمانهای خانگی، به شما میگوییم چه زمانی باید برای درمان سوزش سر دل به پزشک مراجعه نمایید.
علائم سوزش معده یا سوزش سر دل:
سوزش سر معده علائم مشخصی دارد. چنانچه برخی از این علائم برای شما نیز صدق میکند احتمالا شما نیز دچار این ناراحتی هستید.
- درد سوزشی در قفسه سینه
- درد سوزشی معده که با غذا خوردن تشدید میشود
- درد سوزشی در قفسه سینه که با دراز کشیدن یا خم شدن تشدید میشود.
- احساس طعم تلخ در دهان
-درد سوزشی که به هنگام غروب یا شب عود میکند
- احساس حالت اسیدی در دهان
تشخیص سوزش معده:
پزشک ممکن است برای آنکه اطمینان حاصل کند که مشکل سوزش سر دل شما به دلیل بازگشت اسید معده به مری است یا خیر، احتمالا انجام برخی آزمایشات تشخیصی و تکمیلی را توصیه میکند.
برای مثال ممکن است پزشک برای مشاهده شکل و وضعیت مری و معده شما از اشعه ایکس کمک بگیرد. همچنین آزمایش آندوسکوپی برای بررسی ناهنجاری در مری توصیه میشود. یک نمونه بافت (بیوپسی) نیز ممکن است برای تجزیه و تحلیل گرفته شود.
برخی دیگر از آزمایشات میتواند شامل ردیابی اسید معده برای تعیین مدت زمان رفلاکس آن در مری باشد. همچنین با آزمایشات خاصی ممکن است فشار و حرکت مری را نیز برای بررسی آسیب احتمالی ناشی از اسید معده بررسی نمایند.
درمان سوزش معده:
برای درمان سوزش معده، داروهای زیادی در داروخانه ها وجود دارد که بدون نسخه میتوانید آن را تهیه نمایید. برخی از این داروها عبارتند از:
· آنتی اسیدها - این داروها به خنثی کردن اسید معده کمک می کنند. آنتی اسیدها ممکن است باعث تسکین سریع شوند. اما نمیتوانند آسیب هایی مثل آسیب مری ناشی از ترشح زیاد اسید معده را درمان کنند.
· آنتاگونیست های گیرنده H-2 - این داروها که اختصارا H2RAs خوانده میشوند، میتوانند اسید معده را کاهش دهند. H2RAها به سرعت آنتی اسیدها عمل نمی کنند، اما ممکن است اثرات تسکین دهندۀ طولانی مدت تری داشته باشند.
· مهارکننده های پمپ پروتون- این دسته داروها نیز می توانند اسید معده را کاهش دهند.
درمان خانگی معده درد یا سوزش سر دل:
اگرچه برخی از طب های سنتی و خانگی هنوز با علم به اثبات نرسیدهاند. اما شواهد و تجربه نشان میدهد برخی ترکیبات گیاهی و طبیعی میتواند در بهبود سوزش معده موثر باشد.
· عسل: مصرف چند قاشق عسل طبیعی به هنگام شب، میتواند تسکین دهندۀ درد معده باشد. تجربه نشان میدهد عسل به دلیل خاصیت ترمیم کنندگی میتواند پس از مدتی مصرف منظم، درد را به میزان قابل توجهی کاهش داده یا به کلی رفع نماید.
· زنجبیل: زنجبیل نیزیک ضد التهاب شناخته شده است. ترکیبات این گیاه به ویژه در ناراحتیهای گوارشی بسیار مفید است. توصیه میشود زنجبیل را به صورت ادویه در غذاها استفاده نمایید. از آنجایی که مصرف مایعات میتواند سوزش سر دل را بدتر کند، لذا توصیه میشود در این مورد خاص از دمنوش زنجبیل بپرهیزید. اما از تکههای این گیاه یا پودر آن به طرق مختلف دیگر بهره ببرید.
· جوش شیرین: گفته میشود محلول جوش شیرین در آب نیز سوزش معده را تسکین میدهد.
· شیرین بیان: یکی دیگر از گیاهان شناخته شده در تسکین سوزش سر دل شیرین بیان است. این گیاه احتمالا میتواند پوشش مخاطی معده و مری را تقویت نماید.
· سرکه سیب: برخی بر این باورند که نوشیدن جرعه جرعۀ سرکه سیب میتواند در بهبود سوزش معده موثر باشد.
· اصلاح سبک زندگی: سیگار نکشیدن، استفاده از لباسهای گشادتر، نخوابیدن بلافاصله بعد از غذا، آرام و آهسته غذا خوردن و جوییدن زیاد غذا، پرهیز از نوشابههای گازدار و دوری از استرس از جمله مواردی هستند که میتواند در زندگی روزمرۀ ما موجب کنترل سوزش سر معده شود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنم؟
سوزش سر دل، دردی بسیار شایع است. اگرچه در بسیاری موارد میتوان این درد را تا حد خوبی با تغییر سبک زندگی، درمانهای خانگی و داروهای
بدون نیاز به نسخه کنترل نمود، اما گاهی اوقات نیز این درد میتواند از کنترل خارج شود و در زندگی روز مره اختلال ایجاد نماید. همچنین گاهی اوقات نیز ممکن است درد قفسه سینه علامت و نشانه ای از سایر بیماری ها باشد که اشتباها به عنوان معده درد در نظر گرفته میشود. لذا در صورت وجود هریک از علائم زیر حتما با پزشک مشورت نمایید:
· سوزش سر دل بیش از دو بار در هفته
· ادامه داشتن علائم، با وجود استفاده از داروهای بدون نسخه
· مشکل در بلعیدن
· حالت تهوع یا استفراغ مداوم
· کاهش وزن به دلیل کم اشتهایی یا مشکل در غذا خوردن
· درد یا فشار در قفسه سینه
اگر درد یا فشار شدید در قفسه سینه احساس میکنید، باید فورا از مراقبت پزشکی کمک بگیرید. به ویژه هنگامی که درد قفسه سینه همراه با علائم و نشانه های دیگری مانند درد در بازو یا فک یا مشکل در تنفس باشد، فرصت را از دست ندهید و اورژانسی خود را به فوریت های پزشکی برسانید. چرا که این نشانه ها میتواند از علائم حمله قلبی باشد.