ریزش مو - تشخیص و درمان

ریزش مو - تشخیص و درمان

 

ریزش مو: تشخیص و درمان 

انسان به طور طبیعی روزانه بین 80 تا 100 تار مو را از دست می­دهد و این کمک بزرگی به پوست سر است تا چرخه سالم رشد مو و جایگزینی موهای قدیمی را در پیش گیرد. اما مسأله ریزش مو زمانی مشکل ساز می­شود که تعداد موهایی که در طول روز از دست می­دهید بیشتر از مقدار طبیعی باشد. بنابراین به مرور زمان تراکم مو کم شده و ممکن است دچار طاسی شوید. با تشخیص دقیق علت ریزش مو می­توان راه ­های درمانی مناسبی را برای جلوگیری از آن و رشد مجدد موها در پیش گرفت. 

در صورتیکه میزان روزانه ریزش مو از حد طبیعی بیشتر باشد و شما به طور محسوسی کم پشت شدن موهای خود را احساس کنید حتما نیاز است برای انجام برخی آزمایشات و روش­های درمانی به پزشک متخصص مراجعه کنید. در این مقاله به روش­های تشخیص و درمان ریزش مو می­پردازیم. همچنین پشنهاد می­کنیم برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد علت­ها و علائم ریزش مو به مقاله ­ای که در این لینک آمده است مراجعه فرمایید و با مطالعه آن دانش خود را در این زمینه تقویت کنید.  

تشخیص ریزش مو 

پزشک قبل از تشخیص، معاینه بدنی انجام می­دهد و از رژیم غذایی، برنامه مراقبت مو و سابقه پزشکی و خانوادگی شما سوال می­کند. همچنین پزشک ممکن است دستور انجام تست­هایی مانند موارد زیر را بدهد: 

· آزمایش خون می­تواند شرایط پزشکی را که با ریزش مو مرتبط است آشکار سازد. 

· تست کشش: در این تست پزشک به آرامی چندین تار مو را می­کشد تا ببیند چه تعداد از آنها خارج می­شوند. این کار کمک می­کند تا پزشک مرحله ریزش مو در فرد را تعیین کند.  

· بیوپسی پوست سر: پزشک نمونه ­هایی از چند تار مو را از پوست سر می­تراشد تا ریشه ­های مو را زیر میکروسکوپ بررسی کند. این کار تعیین می­کند آیا عفونت باعث ریزش مو شده است یا خیر. 

· میکروسکوپ نوری: پزشک از ابزار خاصی برای بررسی قاعده یا ریشه موهای جدا شده استفاده می­کند. میکروسکوپ به کشف اختلالات احتمالی ساقه مو کمک می­کند. 

درمان ریزش مو  

درمان­های موثری برای برخی از انواع ریزش مو وجود دارد. با استفاده از این روش­ها می­توانید روند ریزش مو را معکوس کنید و یا آن را کند نمایید. در برخی از شرایط مانند ریزش مو تکه تکه (آلوپسی آره آتا) ممکن است موها بدون درمان در طی یکسال مجدداً رشد نمایند. درمان­های ریزش مو شامل جراحی و استفاده از داروها است.  

دارو 

اگر ریزش مو ناشی از بیماری زمینه­ای در شما باشد، درمان آن بیماری گام اول است. اگر داروی خاصی مصرف می­کنید و موجب ریزش مو شده، پزشک به شما توصیه می­کند تا استفاده از آن دارو را برای چند ماه متوقف کنید. داروهایی برای درمان طاسی ژنتیکی در دسترس هستند. رایج­ترین داروها عبارتند از:  

 

· ماینوکسیدیل (روگاین): ماینوکسیدیل بدون نسخه به صورت لوسیون، فوم و شامپو ارائه می­شود. برای تأثیرگذاری بیشتر این محصول خانم­ها یک بار در روز و آقایان دو بار در روز روی پوست سر بمالند. بسیاری از افراد ترجیح می­دهند به صورت کف مرطوب استفاده کنند.  

 محصولات دارای ماینوکسیدیل به بسیاری از افراد کمک می­کند تا سرعت ریزش موهایشان کاهش یابد و رشد مجدد موها افزایش یابد. حداقل 6 ماه درمان برای جلوگیری از ریزش بیشتر مو و شروع رشد مجدد مو نیاز است. ممکن است این روش درمان چند ماه دیگر طول بکشد تا تشخیص دهید که
این روش درمانی برای شما مفید است یا خیر. اگر دارو جواب مثبت در روند درمان شما داد باید دارو را به صورت همیشگی برای حفظ مزایای آن ادامه دهید.  

عوارض جانبی احتمالی شامل تحریک پوست سر و رشد ناخواسته مو در پوست مجاور صورت و دست­ها است. 

· فیناستراید (Propecia): داروی فیناستراید برای آقایان تجویز می­شود که صورت قرص روزانه استفاده می­باشد. بسیاری از مردانی که فیناستراید مصرف می کنند، کاهش سرعت ریزش مو و رشد مجدد مو را تجربه می­کنند. برای تشخیص تأثیر داشتن این دارو یا نداشتن آن، لازم است تا چند ماه مصرف دارو را ادامه داد. برای حفظ هر گونه مزیت باید به مصرف آن ادامه دهید. فیناستراید ممکن است برای مردان بالای 60 سال نیز به همین خوبی عمل نکند. 

 از عوارض جانبی نادر فیناستراید می­توان به کاهش میل جنسی، کاهش عملکرد جنسی و افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات اشاره کرد. زنانی که باردار هستند یا ممکن است باردار باشند لازم است از لمس قرص­های خرد شده یا شکسته فیناستراید خودداری کنند. 

· سایر داروهای خوراکی شامل اسپیرونولاکتون (Carospir ، Aldactone) و دوتاسترید خوراکی (Avodart) است. 

جراحی کاشت مو  

در رایج ترین نوع ریزش مو که به صورت دائمی اتفاق می­افتد، فقط قسمت بالای سر تحت تأثیر قرار می­گیرد. در کاشت مو یا جراحی ترمیم از موهای باقیمانده شما استفاده می­شود.  

در طی روش کاشت مو، متخصص پوست یا جراح زیبایی، مو را از قسمتی از سر برداشته و به یک نقطه طاس پیوند می­زند. هر قسمت یک تا چند تار مو (میکرو گرافت و مینی گرافت) است. گاهی اوقات یک نوار بزرگتر از پوست که شامل چندین گروه بندی مو است گرفته می­شود. این روش نیازی به بستری شدن در بیمارستان ندارد، اما روشی دردناک است بنابراین برای تسکین هرگونه ناراحتی به شما داروی آرام بخش می­دهند. خطرات احتمالی
شامل خونریزی، کبودی، تورم و عفونت است. برای دستیابی به نتیجه دلخواه ممکن است به بیش از یک عمل جراحی نیاز داشته باشید. اگر ریزش مو ارثی باشد باز هم علی رغم جراحی بازگشت خواهد کرد.  

 

 

روش­های جراحی برای درمان طاسی معمولاً تحت پوشش بیمه نیستند. 

لیزر درمانی 

سازمان غذا و دارو آمریکا، دستگاه لیزر با اشعه پایین را به عنوان درمانی برای ریزش موی ارثی در زنان و مردان تأیید کرده است. چند مطالعه کوچک نشان داده است که استفاده از این روش باعث بهبود تراکم مو می­شود. برای نشان دادن اثرات طولانی مدت به مطالعات بیشتری نیاز است. 

سبک زندگی و درمان­های خانگی 

ممکن است بخواهید برای بهبود موهای خود از روش­های مختلف مراقبت مو استفاده کنید تا از داشتن ظاهر بهتر موهای خود احساس بهتری داشته باشید. به طور مثال از محصولات آرایشی استفاده کنید که باعث افزایش حجم مو، تغییر رنگ مو شما شود و یا مدل موهایی انتخاب کنید که موهایتان را پرحجم­تر نشان دهد. همچنین ممکن است از کلاه گیس یا اکستنشن استفاده کنید یا سر خود را بتراشید. برای ایده گرفتن با یک آرایشگر مو صحبت کنید. از این روش­ها می توان برای بهبود ظاهر ریزش موی دائمی یا موقت استفاده کرد.  

منبع: 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/diagnosis-treatment/drc-20372932