خستگی چشم

خستگی چشم

 

خستگی چشم 

خستگی چشم یک بیماری شایع است و زمانی رخ می­دهد که چشمان شما بر اثر استفاده زیاد از صفحه نمایش کامپبوتر، دستگاه ­های دیجیتال و
رانندگی در مسافت­ های طولانی خسته می­شوند.  

خستگی چشم میتواند آزار دهنده باشد. اما معمولاً جدی نیست و با استراحت دادن به چشم یا انجام اقدامات دیگر برای کاهش ناراحتی چشم از بین می­رود. در برخی موارد، علائم و نشانه­ های خستگی چشم میتواند یک بیماری زمین ه­ای چشم را نشان دهد که نیاز به درمان دارد. 

در این مقاله اطلاعات مورد نیاز برای تشخیص و رفع خستگی چشم را مرور می‌کنیم. البته زمانی که اقدامات خود مراقبتی باعث تسکین درد چشم در شما نشد حتما به پزشک مراجعه نمایید. 

 

علائم خستگی چشم 

علائم و نشانه ­های خستگی چشم عبارتند از: 

· درد، خستگی، سوزش یا خارش چشم 

· اشک یا خشکی چشم 

· تاری دید یا دوربینی 

· سردرد، درد گردن، شانه یا پشت 

· افزایش حساسیت به نور 

· مشکل در تمرکز 

· احساس می­کنید نمی­توانید چشمان خود را باز نگه دارید. 

علل خستگی چشم 

علل شایع خستگی چشم عبارتند از: 

· نگاه کردن به صفحه نمایش دستگاه­ های دیجیتال 

· مطالعه بدون استراحت دادن به چشم 

· رانندگی در مسافت‌های طولانی و انجام سایر فعالیت‌های
مرتبط با تمرکز بیشتر 

· قرار گرفتن درمعرض نور شدید یا تابش خیره کننده 

· تلاش برای دیدن در نوربسیار کم 

· داشتن یک بیماری مرتبط باچشم، مانند خشکی چشم یا بینایی اصلاح نشده (آستیگمات) 

· استرس یا خستگی 

· قرارگرفتن در معرض هوای خشک، فن، سیستم گرمایش یا تهویه مطبوع 

عوارض خستگی چشم 

خستگی چشم عواقب جدی یا طولانی مدت ندارد، اما میتواند در دراز مدت تشدید شود و آزاردهنده باشد. همچنین می­تواند توانایی شما را برای تمرکز کاهش داده و شما را خسته نماید.  

 

تشخیص خستگی چشم 

 احساس درد و ناراحتی در چشم موضوعی است که هر فرد خودبه خود میتواند آن را تجربه کرده و تشخیص دهد. اما با مراجعه به چشم پزشک،
میتوان علت آن را ریشه‌یابی نمود. همچنین ممکن است پزشک معالج علاوه بر معاینات اولیه شامل پرسیدن سوالات و انجام آزمایش بینایی سنجی، شما را برای آزمایشات تکمیلی به مراکز عکس برداری از چشم نیز ارجاع دهد.

درمان خستگی چشم 

به طور کلی، درمان خستگی چشم شامل ایجاد تغییراتی در عادات روزانه یا محیطی است که با آن سروکار دارید. برخی از افراد ممکن است بیماری
زمین ه­ای چشم داشته باشند. در این صورت پزشک درمان بیماری زمینه‌ای را در اولویت قرار می‌دهد تا به دنبال آن احساس خستگی و ناراحتی چشم نیز رفع گردد. 

ممکن است برای کاهش خستگی چشم، پزشک توصیه کند از عینک‌های مخصوص برای کارهایی که نیاز به تمرکز طولانی چشم دارد استفاده نمایید.
برای مثال عینک مخصوص مطالعه، عینک مخصوص کار با کامپیوتر یا رانندگی در شب. 

همچنین پزشک ممکن است به شما توصیه کند که به طور منظم به چشم خود استراحت دهید. این کار به چشمان شما کمک می‌کند تا بتواند در فاصله­­های متفاوت تمرکز کند. 

درمان­های خانگی خستگی چشم چیست؟ 

نور را تنظیم کنید: نور صفحه نمایش گوشی و مانیتور را تنظیم کنید. همچنین نور چراغ مطالعه یا نور لامپ را طوری تنظیم کنید که هم ملایم باشد و هم از پشت سرتان و به صورت غیر مستقیم به کتاب یا میز کار بتابد. در واقع نور را طوری تنظیم نمایید که مستقیم و یا با شدت به چشم شما برخورد نداشته باشد. 

استراحت کنید: استراحت دادن به چشم در میان کار بسیار مهم است. اگر به خاطر کار یا تحصیل یا حتی تفریح ساعت زیادی به صفحه کامپیوتر، موبایل
یا کتاب و غیره با تمرکز نگاه می‌کنید، مطمئن باشید که به طور منظم با برداشتن چشم و نگاه به جای دیگر، یا با بستن چشم به آن استراحت میدهید. 

زمان نگاه به صفحه نمایشگر را محدود کنید: این محدودیت برای کودکان بسیار مهم است. زیرا ممکن است کودکان در حین دیدن صفحه نمایش از مکث کردن و استراحت دادن به چشمانشان خودداری کنند و به صورت طولانی مدت صفحه نمایش را نگاه کنند. 

خشکی چشم را رفع کنید: خشکی چشم یکی از عوامل تشدید کننده خستگی چشم می‌باشد. لذا برای رفع خستگی چشم باید همواره به خشکی چشم نیز توجه کنید. شستشوی چشم با چای، استفاده از دستگاه رطوبت ساز در مناطقی که آب و هوای خشک دارد، حتی استفاده از قطره اشک مصنوعی میتواند در رفع این نوع از خستگی چشم موثر باشد.