حالت تهوع دوران بارداری


حالت تهوع دوران بارداری
تهوع دوران بارداری اغلب در حدود هفته ششم بارداری شروع شده و بین هفتههای هشتم و نهم به اوج خود میرسد. علائم تهوع دوران بارداری به طور معمول در اغلب خانمها بعد از هفته سیزدهم کم کم از بین میرود. علت تهوع دوران بارداری را به ترشح هورمون HCG از جفت نسبت میدهند. انواع عطر و بو و همچنین خستگی میتواند تهوع بارداری را تشدید کند.
همانطور که هر فردی در دوران بارداری مشکلات خاص خود را تجربه میکند، تهوع دوران بارداری نیز از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. اگرچه این حالت اغلب به تهوع صبحگاهی بارداری شهرت دارد، اما در حقیقت حالت تهوع در دوران بارداری میتواند در هر ساعت از شبانه روز اتفاق بیافتد. این حالت در برخی افراد گذرا و سبک تجربه میشود و برخی دیگر از زنان باردار نیاز به درمانهای بیمارستانی پیدا میکنند.
اگرچه تهوع بارداری یک فرایند طبیعی و برای اغلب خانمها اجتناب ناپذیر است، اما در اینجا سعی داریم برخی راهکارهایی که این تهوع را بهبود میبخشد با شما در میان گذاریم. همچنین به سوالات متداول در این زمینه پاسخ میدهیم تا از نگرانی مادرانی که تجربه تهوع بارداری دارند کاسته شود.
آیا تهوع بارداری به بچه آسیب میرساند؟
خیر تهوع بارداری و استفراغ به طور معمول هیچ فشاری به جنین وارد نمیکند. جنین مواد غذایی مورد نیاز برای رشد خود را از بدن
مادر میگیرد. به همین دلیل حتی اگر مادر به دلیل تهوع نتواند چیزی بخورد یا دچار کمبود وزن شود، جنین رشد طبیعی خود را طی میکند.
نکته مثبت تهوع دوران بارداری این است که خوشبختانه این حالت نشان دهندۀ رشد طبیعی جنین و روند طبیعی بارداری بوده و خطر خاصی ندارد. انیسیتو ملی بهداشت ایالات متحده، در مطالعهای روی 9098 زن باردار، به این نتیجه رسید که احتمال سقط یا تولد نوزاد نارس در خانمهایی که در سه ماهه اول بارداری دچار تهوع و استفراغ میشوند کمتر از سایر خانمهای باردار بوده است.
درمان های خانگی تهوع بارداری:
کیفیت و نحوه بروز تهوع بارداری یا ویار صبحگاهی در هر فرد متفاوت است. به همین دلیل راه های مقابله و تسکین آن نیز برای هرفرد ممکن است مختص به خود باشد. مثلا آن روشی که روی خواهر یا بهترین دوستتان مفید واقع شده است لزوما موجب بهبود تهوع و استفراغ دوران بارداری شما نمیگردد. لذا لازم است روشهای مختلف را امتحان کنید تا راه حل مناسب خود را بیابید. برخی از راهکارهای متداول برای بهبود این شرایط عبارتند از:
از غذاهای چرب و سرخ کرده دوری کنید
غذاهای سرخ شده زمان بیشتری برای هضم در معده نیاز دارد. در نتیجه تا زمانی که مراحل هضم طی نشود، این غذاها در معده باقی میمانند و خانم باردارد را بیشتر مستعد حالت تهوع میکنند. لذا به نظر میرسد تمام غذاهای سرخ کردنی و چرب منجر به ایجاد تهوع در زنان باردار میشود.
نگذارید قند خونتان پایین بیاید
از آنجایی که جنین از گردش خون شما تغذیه میکند در طول شبانه روز قند خون شما را مصرف میکند. اگر شما به تغذیۀ خود توجه نکنید قند خونتان افت کرده و حالت تهوع تشدید میگردد. تغییر روش تغذیه و مصرف قندهای ساده مثل قند موجود در میوهها مثل آب انگور استفاده نمایید.
میان وعده بخورید
تحقیقات نشان میدهد اگر به مدت طولانی معده خالی بماند احتمال بروز تهوع بارداری بیشتر است. پیش از آنکه از رخت خواب بلند شوید میتوانید چند تکه کراکر یا نان تست خشک بخورید. به طور کلی توصیه میشود در دوران بارداری با جای آنکه 3 وعده غذای کامل بخورید که هضم آن زمانبر است و معده را سنگین میکند، چندین وعده غذا و میانوعده سبک و زودهضم انتخاب کنید که هم مواد غذایی مورد نیاز بدن تامین شود و هم حالت تهوع کمتری احساس نمایید.
مصرف مایعات
مایعات بدون کافئین و نوشیدنیهایی که قند ساده دارند، مثل آب میوههای طبیعی میتواند در کنترل تهوع صبحگاهی موثر باشد. همچنین نوشیدن برخی دمنوشها با نظارت پزشک و متخصص نیز میتواند در این ایام مفید باشد.
بادام بخورید
بادام را به میزان کم اما در وعدههای متعدد مصرف کنید. این دانۀ خوشمزه حاوی چربی مفید، پروتئین و سرشار از ویتامینهای گروه B است. ویتامینهای گروه B برای تقویت سیستم گوارش بسیار مفید است.
زنجبیل
مصرف آبنبات زنجبیلی یا کوکیهای سبک و زودهضم زنجبیلی برای برخی افراد در کنترل تهوع صبحگاهی مفید است. توصیه نهایی این است که برای درمان تهوع دوران بارداری لازم است روشهای مختلف را امتحان کنید. هر خانم باتوجه به نیازهای تغذیهای و عادات منحصر به فردی که دارد ممکن است نسبت به برخی خوراکیها احساس بهتر یا ناخوشایندتری نشان دهد. لذا از امتحان کردن روشهای مختلف نترسید و ناامید نشوید.
چه زمانی باید برای تهوع دوران بارداری به پزشک مراجعه نمود؟
بعضی اوقات تهوع صبحگاهی دوران بارداری باعث نگرانی مادر باردار و اطرافیانش میشود. معمولا حتی اگر تمام وعدههای غذایی خود را بالا بیاورید، بازهم در طول بارداری وزنتان پیوسته افزایش مییابد. اما در شرایط زیر باید به پزشک یا ماما مراجعه نمایید:
· بیش از هشت ساعت ادرار نکرده باشید یا ادرار بسیار تیره داشته باشید
· احساس ضعف و سرگیجه به هنگام ایستادن یا غش کردن
· احساس کمبود آب و خشکی میکنید
· همراه استفراغ خون بالا آوردید
· درد شکمی
· کاهش وزن
· تمام غذاها و مایعاتی که میخورید را بالا می آورید و به مدت 24 ساعت نتوانسته اید چیزی بخورید
· اگر تهوع صبحگاهی به حالت شدید و وخیمتری تبدیل شد
· احساس تب
توجه داشته باشید اگر تهوع بارداری در حالت بسیار شدید و مزمن نادیده گرفته شود میتواند توازن مواد ضروری بدن و خون را برهم
زند و در موارد شدیدتر منجر به اختلال در عملکرد کلیه و کبد میشود. این حالت هم سلامت مادر را تهدید میکند و هم سلامت جنین را به خطر میاندازد.
اما در بسیاری موارد دیگر تهوع بارداری یک شرایط عادی و گذرا از دوران بارداری هست که جای نگرانی خاصی نداشته و نیاز به درمان ویژهای نیز ندارد. با این حال خوشبختانه این روزها اغلب از ابتدا یا حتی قبل از بارداری به طور منظم با پزشک متخصص زنان مشورت میکنند. در چکاپهای ماهانه خود میتوانید موضوع تهوع را نیز مطرح کرده و از توصیههای پزشک بهره مند شوید.